Foto: DELFI

Atkritumu šķirošanas ražotnes būvniecība par SIA "Getliņi EKO" līdzekļiem saistīta ar lielu komercrisku, jo atkritumu pārvadāšanas jomā valda haoss un valstī nav atrisināts atkritumu īpašumu tiesību jautājums, ceturtdien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā atzina "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

"Uzbūvējot rūpnīcu, nav pārliecības, ka apjoms būs tāds pats," sacīja Stirāns, norādot, ka atkritumi ir kļuvuši par izejvielu un Stopiņos ir jau vismaz divi projekti par pārstrādes rūpnīcu būvēšanu poligona teritorijas tuvumā, līdz ar to Getliņos nonākušo atkritumu apjoms nākotnē varētu samazināties.

"Par atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību ir bijuši jau divi neveiksmīgi pasākumi, šogad būs trešā neveiksme, jo tie, kas piedalās konkursos, ieinteresēti nevis īstenot projektu, bet lai Getliņos nekas nenotiktu," uzskata Stirāns. Kā piemēru viņš minēja SIA "L&T", kura izbūvējusi atkritumu šķirošanas laukumu Vietalvas ielā un vienlaikus piedalās arī konkursā par rūpnīcas būvēšanu Getliņos.

Tomēr, mainoties likumdošanai, mainīts arī rūpnīcas būvniecības nolikums, pagarinot projekta termiņu no pieciem gadiem līdz pat 20 gadiem. "Tas vieš cerību, ka rūpnīcas būvēšana varēs atmaksāties, līdz ar to investoriem projekts būs izdevīgs," skaidroja Stirāns.

Lai nodrošinātu maksimāli caurspīdīgu iepirkuma konkursa procedūru, "Getliņi EKO" plāno piesaistīt novērotājus no sabiedriskām organizācijām un joprojām cer uz Eiropas fondu līdzfinansējumu, tomēr uzņēmuma vadītājs nelolo lielas cerības, ka trešajā reizē tas varētu noslēgties veiksmīgi.

Kā ziņots, Rīgas dome plāno izsludināt atkārtotu konkursu par nomas tiesībām uz aptuveni divus hektārus lielu zemesgabalu SIA "Getliņi EKO" teritorijā atkritumu šķirošanas ražotnes būvniecībai, taču atkritumu operatoru sīvās konkurences dēļ arī tas, visticamāk, beigsies bez rezultāta, un tādā gadījumā rūpnīca būs jāceļ par "Getliņi EKO" līdzekļiem.

Arī atkritumu pārvadātāji pauduši viedokli, arī otrais mēģinājums izsludināt konkursu par sadzīves atkritumu sagatavošanu apglabāšanai, visticamāk, beigsies bez rezultāta, jo ir skaidrs, ka visi uzņēmēji "pie katla netiks", un būtu velti gaidīt, ka konkurenti par kaut ko vienosies, tāpēc konkurss tiks apstrīdēts teju bezgalīgi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šā gada augustā izlēmusi apturēt ar tā sauktajiem vecajiem oligarhiem Andri Šķēli un Aināru Šleseru saistītajai atkritumu apsaimniekošanas firmai "Ekodoktrīna" iepriekš atvēlēto Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansējumu jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas projektam Getliņos aptuveni deviņu miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!