Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzskata, ka Latvijā ir nepieciešams pārtraukt gāzes tirgus monopolu un nav gaidāms, ka Krievijas uzņēmums "Gazprom" varētu atspēlēties Latvijai par Eiropas Komisijas (EK) iebildumiem pret "Gazprom" dominējošā stāvokļa izmantošanu.

Straujuma šodien žurnālistiem norādīja, ka Latvija atbalsta EK nostāju, jo monopolstāvoklis būtu jāizbeidz. Krīzes gadījumā gan Latvijai būs pieejami gāzes krājumi. Svarīgi, ka gāzes tirgū ir alternatīvas iespējas, teica politiķe.

Latvija gāzes tirgū turpina sadarbību ar Krieviju, un Straujumai nav bažu, ka Krievijas uzņēmums varētu kaut kā negatīvi atspēlēties Latvijai par EK nostājas atbalstīšanu. "Latvija ir Eiropas Savienībā, un mēs līdz šim esam bijuši vienoti lēmumos," teica valdības vadītāja. Vienlaikus viņa atzina, ka attiecības ar Krieviju reizēm ir neprognozējamas.

Premjerministre atgādināja, ka Latvijā gāzes tirgus atvēršana notiks 2017.gada 2.aprīlī, un Ekonomikas ministrija patlaban gatavo likumdošanas paketi šim procesam.

Jau ziņots, ka EK ir nosūtījusi iebildumus Krievijas gāzes koncernam "Gazprom", kuros pauž nostāju, ka koncerna uzņēmējdarbības prakse Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgos uzskatāma par dominējošā stāvokļa tirgū ļaunprātīgu izmantošanu, kas ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) pretmonopola noteikumiem.

Pamatojoties uz izmeklēšanu, EK pauž uzskatu, ka "Gazprom" pārkāpj ES pretmonopola noteikumus, īstenojot vispārēju stratēģiju nolūkā sadalīt Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgus, piemēram, samazinot tā klientu iespēju tālāk pārdot gāzi pārrobežu klientiem. Tas, iespējams, ir ļāvis "Gazprom" atsevišķās dalībvalstīs noteikt netaisnīgas cenas, pieļauj EK.

Iespējams, ka uzņēmums "Gazprom" arī ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo stāvokli tirgū, padarot gāzes piegādi atkarīgu no tā, vai vairumtirgotāji ir gatavi uzņemties ar darījumu nesaistītas saistības, kas attiecas uz gāzes transporta infrastruktūru, uzsver EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!