Foto: DELFI
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien, balsojot par jaunu direktīvu, lems, vai tabakas ražotājiem Eiropas Savienībā (ES) piemērojami pamatīgi ierobežojumi, piemēram, aizliegums ražot cigaretes ar mentola un citām garšām, kā arī aizliegums pārdot tievās cigaretes. EP otrdienas lēmums būs nozīmīgs solis, lai šādi noteikumi stātos spēkā.

Portāls "Delfi" pirms svarīgā EP lēmuma piedāvā lasītājiem iepazīties, ko šī jaunā ES regulējuma noteikumi nozīmēs praksē, un kādi ir šo jauno noteikumu plusi un mīnusi.

Kāpēc rada jaunus tabakas ražošanas noteikumus?


Foto: AFP/Scanpix
Pašreizējā tabakas izstrādājumu direktīva ir spēkā no 2001.gada, pēc ES institūciju domām, kopš tā laika ir notikusi zinātnes un tirgus attīstība, kas ļāvusi tabakas ražotājiem ar mārketinga palīdzību dzīvot uz "zaļa zara", daudz neraizējoties par noteikumiem. Tāpat kopš iepriekšējās direktīvas ir mainījies pats tabakas ražošanas tirgus, piemēram, ienācis jaunus produkts - elektroniskā cigarete.

Noteikumus pārskatīšanai  Eiropas Parlamentā (EP) iesniedza Eiropas Komisija (EK), reaģējot uz EP 2007.gada stratēģiju "Virzība uz Eiropu, kas brīva no tabakas dūmiem: politikas iespējas ES līmenī".

 Šajā stratēģijā EP noteica mērķi līdz 2025.gadam par 50% samazināt smēķēšanu jauniešu vidū, tad  nu, lai šo uzdevumu īstenotu, tiek ieviesti stingrāki noteikumi tabakas ražotājiem. 

Ko tieši grib aizliegt?


Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) lūkojas Austrālijas un Kanādas virzienā, kuras ir valstis ar visstingrākajiem tabakas regulējuma ierobežojumiem, cerot, ka kvantitatīvie dati par smēķētāju skaita samazināšanos šajās valstīs dēļ industrijas ierobežošanas, nostrādās arī Eiropā.

Eiropas Parlaments (EP) otrdien balsos par to, lai uz cigarešu paciņām, tinamās tabakas, ūdenspīpju tabakas būtu vismaz 75% no kopējās iepakojuma virsmas liels attēls, kurš ar briesmīgiem skatiem atturētu potenciālo smēķētāju no kaitīgās nodarbes uzsākšanas. Šobrīd noteikumi neparedz, ka dalībvalstīm obligāti šāda norma būtu jāievēro. 

Ierosināts aizliegt pārdot tievās cigaretes, jo tās ar mārketinga trikiem, pievilinot gados  jaunus smēķētājus, uzskata EP Sabiedrības veselības komiteja, kas bija atbildīga par priekšlikumu izstrādi, par kuru otrdien balsos EP.

Plānots aizliegt arī mazās cigarešu paciņas, kurās mazāk par 20 cigaretēm. Savukārt elektroniskās cigaretes plānots pārdot, uzrādot ārsta recepti. 

Latvija jaunos noteikumus atbalsta

Foto: DELFI

Tirgotāji protestē – aizliegums radīšot pamatīgu kontrabandas aktivizēšanos


Foto: LETA
Aprīlī Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) vadītājs Henriks Danusevičs Valsts kancelejai iesniedza vairāku simtu mazo un vidējo uzņēmēju parakstītu aicinājumu, jaunus  likuma grozījumus industrijai neuzlikt.

LTA uzskata, ka nepārdomātu un neizdiskutētu ierobežojumu akceptēšana veicinās strauju tabakas izstrādājumu kontrabandas un viltoto cigarešu aprites pieaugumu, nodarot miljoniem latu lielus zaudējumus tirgotājiem un valsts budžetam  - neieņemto akcīzes un pievienotā vērtības nodokļa veidā. 

LTA pat aprēķinājusi, ka pieņemot šādus tabakas tirdzniecības ierobežojumus, nelegālais tirgus pieaugtu par 18%, radot valsts budžetam 30 miljonus zudumu, neieņemto nodokļu veidā. 

Jaunie noteikumi starp dalībvalstīm rada domstarpības


Foto: PantherMedia/Scanpix
Plānotie grozījumu tabakas ražošanas industrijā starp valstīm radījušas pamatīgas domstarpības, un, lai gan lielākā daļa valstu ir par šādu ierobežojumu noteikšanu, dažas valstis, kurās tabakas industrijā nodarbināts lielāks skaits strādājošo, uz šādām izmaiņām neskatās pozitīvi, piemēram, Polijā un Grieķijā.

Tabakas ražotāji uzsver, ka no Eiropā saražotās produkcijas tikai 25% patērē Eiropas tirgus, bet pārējais tiekot eksportēts. Tādējādi jaunie noteikumi tikai graušot ES globālo ekonomikas konkurētspēju, jo jaunie noteikumi liks atlaist tūkstošiem Eiropas tabakas industrijā strādājošos, kā arī vājinās visu industriju kopumā.

Kad šādi ierobežojumi stātos spēkā?


Foto: F64
Otrdien paredzēts Eiropas Parlamenta (EP) balsojums, kuram vajadzētu sniegt mandātu turpmākām sarunām par šo direktīvu ar Eiropas Savienības Padomi, kurā savs "Jā" vārds būtu jāsaka visām 28 ES dalībvalstīm.

Ja otrdien EP nobalso par jaunajiem grozījumiem, tad ar Padomi jau varētu vienoties par direktīvas apstiprināšanu šogad, vēl Lietuvas prezidentūras laikā, medijiem izteicies Veselības un patērētāju politikas komisārs Tonio Borgs.

Ja sarunas ievelkas un otrdien vienošanos neizdodas panākt, tad tālāk būs grūtāk, jo no nākamā gada sākas Grieķijas ES prezidentūras termiņš, un līdz šim šī dienvidu valsts nav slēpusi nepatiku pret tabakas industrijas ierobežošanu. 

Fakti par smēķēšanu Eiropā


Foto: stock.xchng
No smēķēšanas izraisītām slimībām katru gadu mirst ap 700 000 cilvēku, savukārt šobrīd Eiropā esot 13 miljoni cilvēku, kas sirgstot ar dažādām smēķēšanas izraisītām slimībām, minēts Eiropas Parlamenta (EP) Sabiedrības veselības komitejas ziņojumos.

Aptuveni 70% smēķētāju sākot pīpēt vēl nesasnieguši 18 gadu vecumu, bet 94%, nesasniedzot 25 gadu vecumu, ziņo Sabiedrības veselības komitēja, atsaucoties uz veselības nevalstisko organizāciju tīkla aplēstajiem datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!