Foto: DELFI

Ja Saeimā tiks pieņemts lēmums pārtraukt termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanu Krievijas pilsoņiem, tā būtībā būs vēršanās pret tiem, kas ir neapmierināti ar pašlaik Krievijā notiekošo un vēlas izvest savu naudu no kaimiņvalsts, iegādājoties īpašumus Latvijā, lai dzīvotu politiskā un ekonomiskā drošībā, uzskata AS "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

"Ar šāda lēmuma pieņemšanu mēs tikai izdarīsim pakalpojumu Krievijai, jo palīdzēsim nostiprināt tur valdošo pārliecību, ka Latvijā visi ir negatīvi noskaņoti pret krieviem. Tad varēs skaļi paziņot - ikviens var iegūt TUA Latvijā, tikai krievi nevar. Tā jau ir etniskā diskriminācija," saka Babris.

Kā otru, ne mazāk svarīgu argumentu "Brīvā viļņa" valdes priekšsēdētājs min to, ka nauda, kas Latvijā šajos gados tika investēta, iegādājoties nekustamos īpašumus, strādāja valsts labā. "Tā bija tiešā investīcija, ievērojams ieguldījums tautsaimniecībā. Cilvēki uz šejieni brauca, pirka pakalpojumus, uzturēja savus īpašumus. Tas viss bija tiešais ieguvums valstij, kas tagad ir apdraudēts," norāda uzņēmējs.

Babris uzsver, ka šo jautājumu nevar skatīt vienkāršoti - pārtraukt izsniegt TUA - un valsts drošība problēma atrisināta. Ir nepieciešama aktīva individuālā pieeja. "Jāskatās, kas ir cilvēki, kuri grib šeit iegādāties īpašumu. Varbūt var ieviest papildu kontroles mehānismus, ar kuru palīdzību tiktu pārbaudīta nerezidentu lojalitāte Latvijas un Eiropas vērtībām?" ierosina Babris.

Jau ziņots, ka Saeima nolēma turpināt darbu pie iepriekšējā sasaukumā neizskatītā likumprojekta, kas paredz pārtraukt izsniegt termiņuzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi. Minētās izmaiņas rosināja nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), iesniedzot grozījumus Imigrācijas likumā.

VL-TB/LNNK likumprojekts paredz valsts apdraudējuma novēršanas nolūkā uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi. Saskaņā ar nacionālās apvienības priekšlikumu Saeima varēs atcelt šos ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!