Foto: F64
Valsts ieņēmumu dienests (VID) šā gada jūlijā veicis 72 pārbaudes Latvijas tirgos un ielu tirdzniecības vietās, 92% gadījumu konstatēti dažādi tirdzniecības pārkāpumi.

VID Sabiedrisko attiecību daļā informēja, ka dienests veicis 47 kontroles pasākumus dažādos Rīgas pilsētas tirgos, 10 pārbaudes Rīgā "nakts tirgū" un 15 pārbaudes citās Latvijas pilsētās un to tirgos.

Kopumā VID 66 gadījumos jeb 92% veikto pārbaužu atklāja dažādus tirdzniecības pārkāpumus. Pārbaužu laikā konstatēts, ka 38 tirdzniecības vietās Rīgas Centrāltirgū, 10 tirdzniecības vietās "nakts tirgū" un trīs tirdzniecības vietās Daugavpils tirgū netika uzrādīti preču izcelsmes dokumenti.

Pārbaužu rezultātā tika pieņemti lēmumi administratīvo pārkāpumu lietās un konfiscētas 2,52 tonnas dārzeņu, zaļumu un ogu, no tiem 749,75 kilogrami dārzeņu, 281,9 kilogrami ogu, 1487,25 kilogrami augļu un seši kilogrami sēņu.

Konfiscētie dārzeņi, augļi, zaļumi un ogas nodoti Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" un Latgales zoodārzam.

Dienestā norādīja, ka kontroles pasākumu laikā VID konstatēja vairākus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu. VID inspektori pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālus, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID.

Visbiežāk konstatēta preču uzskaites pavaddokumentu aprites kārtības, elektroniskā kases aparāta lietošanas kārtības un nodokļu maksātāju reģistrācijas kārtības neievērošana.

Par atklātajiem pārkāpumiem augļu un dārzeņu tirdzniecības vietās un tirgos uzsāktas administratīvo pārkāpumu lietas. Pašlaik ir izskatītas 25 lietas un piemērots administratīvais sods kopumā 4000 eiro apmērā.

VID piebilst, ka vasaras periodā gan Latvijas, gan ārvalstu tirgotāji cenšas Latvijas tirgos realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu.

Nereti Latvijas tirgotāji pārdod no kaimiņvalstīm ievestu preci, uzdodot to par pašu izaudzētu - tirgojas ar iepirkto produkciju un produkciju, kam ir nezināma izcelsme.

Tas maldina pircējus un rada nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas audzētājiem. Turklāt tas var norādīt arī, ka dārzeņu un augļu tirgotāji veic nereģistrētu saimniecisko darbību, neuzrāda ieņēmumus un nemaksā nodokļus, skaidro VID.

Lai pārliecinātos, ka tirgotājs pārdod pašaudzētu produkciju - Latvijā audzētus dārzeņus, augļus un ogas, VID darbinieki 15 gadījumos apsekoja pārdevēju lauksaimniecības produkcijas audzēšanas vietas, pārliecinājās par zemes platības izmantošanu attiecīgās produkcijas audzēšanai, par piedāvātā sortimenta - zemeņu, ķiršu, kabaču, tomātu u.c. - audzēšanu, kā arī pārbaudīja, vai ar esošo darbaspēku iespējams nodrošināt realizējamās produkcijas daudzumu.

VID atgādina, ka, tirgojot tirgū iepirktas lauksaimniecības preces - dārzeņus, augļus un ogas -, obligāti izmantojams elektroniskais kases aparāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!