Foto: LETA
Pirms Starptautiskās sieviešu dienas pieaudzis pieprasījums pēc ziediem, saldumiem un dzirkstošā vīna, pastāstīja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš norādīja, ka jau dienu pirms Starptautiskās sieviešu dienas pieaudzis pieprasījums pēc saldumiem. "Pašlaik vērojam, ka vairāk pērk saldumus, jo īpaši šokolādes konfekšu kārbas," teica Andiņš, taču piebilda, ka visvairāk pārdošanas apmēri saldumu segmentā pieaugs tieši ceturtdien.

"Maxima Latvija" pārstāvis paskaidroja, ka iedzīvotāji savus pirkumus cenšas atlikt uz pēdējo brīdi. "Īpaši jau ziedu pirkšanu cilvēki cenšas atlikt uz pēdējo brīdi.

Prognozējam, ka šogad ziedus pārdosim vairāk nekā pērn un šis pieaugums varētu būt aptuveni 10%," pieļāva Andiņš un prognozēja, ka arī kopējais uzņēmuma apgrozījums šogad Sieviešu dienā pieaugs par aptuveni tādu pašu daudzumu.

Vienlaikus viņš informēja, ka pērn Sieviešu dienā novērots arī pusfabrikātu un ātri pagatavojamo ēdienu tirdzniecības pieaugums. "Interesanti, ka pērn ap 8.martu novērojām jūtamu pusfabrikātu un ātri pagatavojamo ēdienu realizācijas kāpumu par 32%. Piemēram, vairāk pirka picas utt., bet ne jau tādēļ, lai tās kādam dāvinātu, bet gan lai sievietēm atvieglotu mājas soli un vakarā viņām nebūtu jāpavada laiks pie plīts. Tomēr vislielākais noieta kāpums, protams, būs tortēm, puķēm, konfektēm, plīša rotaļlietām, tamlīdzīgiem jaukiem nieciņiem," klāstīja "Maxima Latvija" pārstāvis.

Tomēr Andiņš atzina, ka grūti prognozēt, vai arī šogad toršu pārdošanas apmēru pieaugums būs tikpat liels kā pērn, kad 7. un 8.martā tortes pirka par 33% vairāk nekā šajos pašos datumos 2010.gadā. "Tātad cilvēki atguvās pēc krīzes, atļaujoties vairāk tērēt svētkiem. Vai arī šogad pieaugums būs tik liels, grūti prognozēt. Bet pret parastām dienām – 7. un 8.februāri – toršu kopējais noiets pieauga 5,8 reizes!" teica "Maxima Latvija" pārstāvis.

Arī mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere uzsvēra, ka katru gadu laikā ap 8.martu ir novērojams pieprasījuma pieaugums pēc vairāku grupu precēm, kuras Sieviešu dienā ierasts pasniegt kā dāvanu, piemēram, ziediem, saldumiem, dzirkstošajiem dzērieniem.

"Piemēram, pērnā gada 8.martā salīdzinājumā ar 7.martu pieprasījums pēc dzirkstošā vīna teju trīskāršojās, kā arī divreiz pieauga sarkanvīna un baltvīna pārdošanas apmēri. Arī šodien jau ir novērojams pieprasījuma pieaugums," sacīja Valnere.

Tāpat viņa norādīja, ka ceturtdien prognozējams ziedu pārdošanas apmēru pieaugums. "Balstoties uz iepriekšējo gadu pieredzi, varam teikt, ka pieprasījums pēc grieztajiem ziediem svētku nedēļā pieaug aptuveni trīs reizes. Pašlaik tiek pirktas gan rozes, gan tulpes, gan narcises un frēzijas, pircēji neaizmirst arī par ziediem puķu podos," klāstīja "Rimi Latvia" pārstāve.

Veikalu "IKI" un "Cento" apsaimniekotāja "Palink" mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis sacīja, līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad "Palink" klienti galvenokārt izvēlas dažādus saldumus – lielākoties šokolādes konfektes un konditorejas izstrādājumus, kā arī dzirkstošos vīnus.

Vienlaikus Janševskis uzsvēra, ka tāpat Sieviešu dienā pieaug ziedu pārdošanas apmēri. "Neiztrūkstoša pirkumu daļa šajā laikā ir ziedi. Tā kā pērn Sieviešu dienā pircēju iecienītākie ziedi bija rozes, arī šogad piedāvājam iegādāties rozes gan pa vienai, gan pušķos. Klientu izvēlei piedāvājumā esam iekļāvuši arī grieztas tulpes, hiacintes, ciklamenas un orhidejas," informēja "Palink" mārketinga direktors.

Savukārt daudznozaru kompānijas "Daugava" ("DK Daugava") valdes priekšsēdētājs Aigars Vaivars aģentūrai BNS teica, ka uzņēmuma veikalos Sieviešu dienas rītā par 40% pieaudzis pieprasījums pēc svētku našķiem, salīdzinot ar ikdienu. "8.martā līdz pusdienlaikam daudzos "Daugavas" veikalos strauji pieaudzis pieprasījums pēc suflē, biezpienmaizes un dažādiem cepumiem," klāstīja Vaivars.

Pēc viņa sacītā, lielākoties ceturtdienas rīta pusē pircēji ir vīrieši, kas darbavietās vēlas palutināt savas kolēģes. "Pirkumi ir salīdzinoši lielāki: pērk uzreiz pat desmit suflē," atzina "DK Daugavas" vadītājs.

Vienlaikus Vaivars prognozēja, ka arī Sieviešu dienā kopumā pieprasījums pēc dažādiem našķiem "Daugavas" veikalos būs par 40% lielāks nekā ikdienā.

Vēsturiski 8.marts ir Sieviešu solidaritātes diena, vēlāk Starptautiskā sieviešu diena kļuva par dienu, kad tiek runāts par dzimumu vienlīdzību un tiek aicināts cīnīties pret dzimumu diskrimināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!