Foto: LETA
Šogad saistībā ar valsts svētkiem nav palielinājies pieprasījums pēc pirotehnikas, aģentūrai LETA atzina aptaujātie pirotehnikas tirgotāji.

Pirotehnikas veikalu "Petarde LTD" pārstāvis Jānis Nutovcs sacīja, ka saistībā ar valsts svētkiem pieprasījums pēc pirotehnikas nav pieaudzis. "Ir gluži ierasta diena. Privātpersonas valsts svētkos nepērk pirotehniku, bet iet skatīties uguņošanu Rīgā un citās pilsētās," teica Nutovcs, piebilstot, ka vairākas pašvaldības ir pasūtījušas salūtu.

Vienlaikus viņš teica, ka cilvēki šobrīd jau sāk palēnām gatavoties Jaunajam gadam, piemēram, salīdzina cenas dažādos veikalos. Lielākā pirotehnikas iegādes aktivitāte, visticamāk, būs pāris dienas pirms Jaunā gada, un cilvēki droši vien arī šogad gadumijā pirotehnikas iegādei neatvēlēs vairāk naudas kā pērn. Galvenais faktors pirotehnikas iegādē joprojām ir cena. Pirotehnikas cenas "Petardes LTD" tirdzniecības vietās šogad nav pieaugušas, salīdzinot ar pagājušo gadu.

Pirotehnikas uzņēmuma "Aldi" pārstāve Ligita Kasparoviča aģentūrai LETA pastāstīja, ka novembrī, iestājoties tumšākam un vēsākam laikam, tradicionāli pirotehniku pērk vairāk nekā septembrī un oktobrī, bet grūti vērtēt, vai tas ir saistīts ar valsts svētkiem. Uzņēmuma klienti ir arī valsts un pašvaldības iestādes, kas iegādājas salūtu uz valsts svētkiem. Salūtu pasūtījumu skaits šogad novembrī uz valsts svētkiem ir līdzīgs kā pērn, un arī naudas apmērs, ko pašvaldības vidēji atvēl salūtam, nav mainījies. Vidēji tie ir 300-400 eiro. Lielākas pašvaldības pasūta arī dārgāku salūtu, piemēram, viena pašvaldība tam atvēlējusi 2000 eiro. Individuālie pircēji, līdzīgi kā pērn, pirotehnikas iegādei atvēl no 20 līdz 50 eiro.

Viņa sacīja, ka pirotehnikas cenas šogad "Aldi" veikalos nav mainījušās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, cilvēki pirotehnikas iegādei vēlas atvēlēt maz naudas un vienlaikus gūt krāšņu salūtu, taču, tā kā tas nav iespējams, nereti ir neapmierināti. Kasparoviča teica, ka vislielākā pirotehnikas iegādes aktivitāte ir Jaunajā gadā, kad pirotehnikas iegādes apmēri veido 70% no visa gada apgrozījuma. Cilvēki Jaungada salūtam gatavojas pēdējās divās decembra dienās.

Pirotehnikas pakalpojumu sniedzēja "Svētku aģentūra" pirotehniķis Ilmārs Āboliņš aģentūrai LETA sacīja, ka pieprasījums pēc pirotehnikas šogad nav pieaudzis saistībā ar valsts svētkiem. Savukārt novembrī salīdzinājumā ar oktobri pieprasījums pēc pirotehnikas ir kāpis, jo cilvēki gatavojas Jaunajam gadam. Pēc viņa teiktā, pirotehnikas cenas šobrīd ir pērnā gada līmenī.

Arī uzņēmumā "Vesers plus" pastāstīja, ka pieprasījums pēc pirotehnikas saistībā ar valsts svētkiem nav mainījies, salīdzinot ar ikdienu. Uzņēmumā norādīja, ka pirotehnikas cenas pagaidām saglabājas pašreizējā līmenī, bet nākamajā mēnesī tās iecerēts celt par 15-20% saistībā ar tuvojošos Jauno gadu. Individuālie pircēji valsts svētkiem pirotehniku pērk salīdzinoši reti, lielākais pieprasījums pēc tās ir Jaunajā gadā. Tāpat cilvēki labprāt pirotehniku pērk, svinot personiskus svētkus, piemēram, dzimšanas dienu.

Kompānijā norādīja, ka vairumam pircēju pirotehnikas iegādē noteicošais faktors ir cena. "Reti ir cilvēki, kuri iegādājas pirotehniku atkarībā no salūta krāšņuma. Biežāk pērk to preci, kas ir lētāka un izdevīgāka," norādīja kompānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!