Visvairāk darbinieku trūkst Rīgas veikalos, pastāstīja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere pavēstīja, ka pašlaik uzņēmumā ir nodarbināti aptuveni 4700 darbinieku, savukārt neaizpildītas ir aptuveni 200 darbavietu. Valnere norādīja, ka šis skaitlis pēdējā gada laikā būtiski nav mainījies.

"Visvairāk trūkst pārdevēju-kasieru, jo procentuāli šā amata cilvēku visvairāk uzņēmumam vajag. Kopumā patlaban "Rimi Latvia" ir nodarbināti aptuveni 3000 pārdevēju-kasieru. Tomēr jāatzīst, ka tāpat trūkst darbinieku ar specifiskām zināšanām, piemēram, maiznieku, pavāru, kā arī gaļas izcirtēju," teica "Rimi Latvia" pārstāve.

Vienlaikus viņa atzina, ka visvairāk brīvo vakanču ir Rīgā. "Viennozīmīgi Rīgā ir visvairāk neaizpildīto darbavietu. Taču jāatzīst, ka Rīgā uzņēmumam arī ir vairāk veikalu. Savukārt reģionos darbinieku trūkums ir saistīts ar sezonalitāti - vasarā, kad pircēju pieplūdums ir lielāks, darbinieku trūkst," paskaidroja Valnere.

Savukārt veikalu "IKI" apsaimniekotāja "Palink" rīkotājdirektore Dace Zundure informēja, ka darbinieku apritei uzņēmuma veikalos ir sezonāls raksturs ar tendenci darbinieku rotācijai pieaugt tieši vasarā. "Tas raksturīgs ne tikai "IKI" veikalu tīklam, bet mazumtirdzniecības nozarei kopumā, ko var izskaidrot ar to, ka daudz cilvēku vasarā meklē darbu ar izdevīgākiem nosacījumiem, tostarp dodas uz ārzemēm strādāt tur pieejamo sezonālo darbu. Nenoliedzami, daļa darbinieku vasaras mēnešos izvēlas nestrādāt un tā vietā saņemt pašvaldību pabalstus," sacīja Zundure.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka "Palink" pēdējā laikā visbiežāk saskaras ar izteiktām grūtībām atrast piemērotus konditorejas speciālistus. "Šā aroda meistari ir jau nodarbināti, savukārt jauno speciālistu daudzums un kvalifikācija bieži neatbilst pieprasījumam darba tirgū. Tāpat pašlaik liels pieprasījums ir arī pēc pārdevējiem-kasieriem, ko veicina "IKI" veikalu attīstība Latvijā," klāstīja "Palink" rīkotājdirektore.

Pēc viņas teiktā, pašlaik uzņēmumā kopumā ir 19 vakanču, no kurām 16 ir darbam "IKI" veikalos visā Latvijā, bet trīs - "Palink" birojā Rīgā. "Taču tuvāko triju mēnešu laikā paredzam vakanto vietu skaita pieaugumu, jo novembra vidū plānots atvērt jaunu "IKI" veikalu Prūšu ielā 2, Rīgā, kas nozīmē vismaz 20 jaunu darbavietu," piebilda Zundure.

Tāpat viņa atzina, ka visvairāk neaizpildīto vakanču ir Rīgā. "Nodarbinātības līmenis reģionos ir zemāks nekā Rīgā, līdz ar to, izsludinot vakantu vietu kādā no reģioniem, pieteikumu uz brīvo darbavietu ir daudz vairāk nekā Rīgā. Darbinieku trūkums galvaspilsētā ir saistīts arī ar konkurenci starp lielāku skaitu mazumtirdzniecības uzņēmumu nekā reģionālajās pilsētās. No darba ņēmēja viedokļa situācija darba tirgū ir uzlabojusies, parādās vairāk vakanču, un ir lielākas iespējas atrast darbu, kas atbilst darba meklētāja prasībām, kā arī izglītībai un darba pieredzei," paskaidroja Zundure.

Kompānijas "Rimi Latvia" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas mazumtirdzniecības koncernam "ICA Group" piederošais "ICA Baltic". Pašlaik uzņēmums "Rimi Latvia" Latvijā apsaimnieko 113 veikalu, no tiem 51 veikalu "Rimi" un 62 veikalus "Supernetto".

"Palink" dibināts 2003.gadā, un tā pamatkapitāls ir 60 miljoni latu. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Lietuvas uzņēmums "Palink", kas savukārt pieder Eiropas mazumtirgotāju aliansei "Coopernic". Patlaban uzņēmums Latvijā apsaimnieko 51 veikalu "IKI".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!