Foto: Shutterstock
Saistībā ar Līgo svētku tuvošanos un Jāņiem Latvijas mazumtirdzniecības tīklos pieaudzis pieprasījums pēc gaļas, siera un alus, pastāstīja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite teica, ka, gatavojoties Jāņu svinēšanai, "Rimi" un "Supernetto" veikalos līdzās tradicionālajiem svētku gardumiem, kā piemēram, ķimeņu sieram, alum, šašlikiem un pīrādziņiem, biežāk tiks likts arī bezalkoholiskais alus, vīns, kā arī dažādu veidu sieri, ogles, degšķidrumi un cita atribūtiku svētku svinēšanai. Kopumā jūnijā pieprasījums pēc dažāda veida sieriem, salīdzinot ar ikdienu, ir palielinājies par vairāk nekā 50%. Pircēji izvēlas gan tradicionālus sieru, gan arvien biežāk savā iepirkumu grozā liek arī dažādus svaigos un kūpinātos sierus. Savukārt pieprasījums pēc alus pirmssvētku laikā ir palielinājies par apmēram 35%. Pēdējā laikā arvien biežāk pircēju savam svētku galdam izvēlas arī dažādus vīnus. Pirmssvētku laikā, salīdzinot ar ikdienu, pieprasījums pēc dažādiem bezalkoholiskajiem vīniem un alus dubultojies.

Tāpat Bite uzsvēra, ka Līgo laikā jau tradicionāli palielinās pieprasījums pēc šašlikiem, tostarp gatavajiem šašlikiem. Visbiežāk klienti izvēlas cūkgaļas šašliku, kura pieprasījums parasti ir 1,5 reizes lielāks nekā vistas gaļas šašlikam. Pirmssvētku laikā klienti iegādājas gatavos pīrādziņus, uzkodu plates un salātus. Pieprasījums aug pēc siera un speķa rausīšiem. Savukārt jau gatavās uzkodu plates svētku nedēļā pērk 1,5 reizes vairāk nekā ikdienā. Daudzi pircēji savam svētku galdam izvēlas jau gatavos salātus, no kuriem nemainīgi populārākie ir siera salāti ar ķiplokiem, gaļas salāti, rasols, kārtainie tunča salāti, kā arī siļķe kažokā. No augļiem populārākie ir arbūzs, melone un ķirši.

Arī veikalu tīkla "Maxima Latvija" pārstāvji norādīja, ka kopš pagājušās nedēļas veikalos "Maxima" iepirkumu groziņos biežāk tiek likti dažādi grila piederumi, teltis, piepūšamie matrači. Savukārt šonedēļ iedzīvotāji arvien vairāk sāk iegādāties svētkos ierastos pārtikas produktus - sieru un alu.

"Maxima Latvija" Biznesa analītikas departamenta direktore Zane Kaktiņa norādīja, ka šogad jūnijā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada jūniju alus pārdošanas apjomi ir nedaudz pieauguši, taču vislielākie pārdošanas apjomu rekordi būs rīt un parīt, kad iedzīvotāji steidz iegādāties svētkiem raksturīgos dzērienus. Populārākais alus "Maxima Latvija" veikalos jūnijā ir gaišais "Tērvetes" alus. Šogad pieauguši arī bezalkoholiskā alus pārdošanas apjomi. "Prognozējam, ka šonedēļ bezalkoholiskā alus pārdošanas apjomi varētu pieaugt vēl vairāk, jo iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka šo produktu iedzīvotāji savos iepirkumu groziņos visvairāk liek tieši pirms brīvdienām un Līgo svētkiem," teica Kaktiņa.

Viņa sacīja, kompānija lielāko pārdošanas apjomu pieaugumu sagaida dienu pirms svētkiem - šodien, kad pēc darba iedzīvotāji dosies uz veikaliem, lai iegādātos visu svētkiem nepieciešamo, kā arī 23. jūnija dienas pirmajā pusē. Kopumā šogad svētkos varētu būt apgrozījuma pieaugums, jo šogad palielinājies kopējais veikalu skaits.

SIA "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine teica, ka apgrozījuma pieaugums dažādām Jāņu svinēšanai tradicionāli pirktām pārtikas precēm pagaidām ir neliels. Taču parasti cilvēki Jāņu svinībām iegādājas tradicionālus piknika ēdienus, piemēram, šašliku, alu, sieru, kečupu, svaigus dārzeņus, dažādas uzkodas tajā pašā dienā, kad plāno svinības vai mazliet iepriekš. "Pēdējā nedēļā, salīdzinot ar attiecīgo periodu maijā, ir pieaugusi pircēju interese par Jāņu sieru, ko labprāt iegādājas dažādiem ielīgošanas pasākumiem darbavietās un citviet, tomēr iepriekšējo gadu pieredze apstiprina - lielākie svētku pirkumi vēl tikai priekšā," viņa sacīja.

Viņa piebilda, ka saskaņā ar prognozēm "Elvi" apgrozījums Jāņu laikā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn varētu pieaugt par 10-15%. Vienlaikus viņa piebilda, ka svētku svinēšanu un arī svinībām nepieciešamo pirkumu apmēru lielā mērā ietekmē plānoto brīvdienu skaits, gan laikapstākļi.

Vārtukapteine arī pastāstīja, ka alus cenas šogad salīdzinājumā ar 2016. gadu nav būtiski mainījušās - Līgo svinībām nepieciešamo alu veikalos "Elvi" var iegādāties par aptuveni tādām pašām cenām kā pērn, neraugoties uz akcīzes nodokļa likmes izmaiņām alkoholiskajiem dzērieniem. Savukārt siera cenas salīdzinājumā ar 2016. gadu ir pieaugušas par aptuveni 10-15%. Apmēram tikpat lielā mērā pieaugušas arī šašliku un citu grilējamu gaļas ēdienu cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!