Foto: F64
Lai arī jaunā biznesa inkubatoru programma drīzumā nonāks lemšanai Ministru kabinetā (MK), biedrība "Reģionālo attīstības centru apvienība" (RACA) paudusi virkni iebildumu pret topošo ieceri. Biedrības ieskatā jaunā programma ir neskaidra un paredz biznesa inkubatorus izveidot tikai lielajās pilsētās, bet reģioniem neļauj pat pretendēt uz finansējumu.

Ekonomikas ministrija (EM) ir pabeigusi darbu pie jaunās biznesa inkubatoru programmas sagatavošanas un iesniegusi noteikumu projektu izskatīšanai MK. Plānots, ka pirmdien MK komiteja projektu izskatīs pēc būtības un vienosies par nesaskaņotiem jautājumiem. Tālāk jautājums – pieņemt vai nepieņemt noteikumu projektu – tiks vērtēts MK.

Noteikumu projekts līdz šim ir saskaņots ar Tieslietu, Finanšu, Izglītības un zinātnes, Kultūras un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kā arī Valsts kanceleju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, kuru iebildumi ir ņemti vērā vai saskaņoti.

Iebildumus starpinstitūciju sanāksmē izteica arī biedrība RACA, tomēr tie netika ņemti vērā.

Kā portālam "Delfi" norādīja EM pārstāve Evita Urpena, jaunās biznesa inkubatoru programmas mērķis "ir atbalstīt jaunu, dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu komersantu izveidi un attīstību Latvijas reģionos". Tikmēr RACA, vērtējot iepriekšējo inkubatoru programmas, pauž bažas.

Iepriekšējā programmā tika izveidoti astoņi biznesa inkubatori nacionālās nozīmes centros – Ventspilī, Liepājā, Cēsīs, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Rīgā – un viens radošo nozaru inkubators Rīgā. Izveidojot nacionālās nozīmes centrus, tika veidotas to struktūrvienības jeb filiāles reģionālās nozīmes centros, tostarp Ogrē, Preiļos, Gulbenē un citur.

RACA ieskatā, šāda sistēma cieta neveiksmi, tāpēc iebilst pret nacionālo centru nostādīšanu prioritārā pozīcijā. Tāpat RACA iebilst pret neskaidro statusu pretendēšanai uz biznesa inkubatoru izveidi savās pašvaldībās. Biedrība vairākkārtēji vērsusies pie EM ar iebildumiem pret izstrādāto noteikumu projektu. Apvienības ieskatā noteikumu projekts šobrīd liedz veidot biznesa inkubatorus reģionālajos attīstības centros.

Biedrība piedāvāja papildināt noteikumu projektu, paredzot, ka "reģionālajos attīstības centros inkubācijas vienība tiek izveidota arī tajos gadījumos, ja attiecīgā pašvaldība ir apzinājusi vismaz 10 jaunos uzņēmumus, kuri vēlas darboties attiecīgās pašvaldības teritorijā un izmantot tam paredzētās biznesa inkubatora telpas".

EM gan biedrības iebildumu neņēma vērā, jo "iebildumā norādītais risināms projekta iesniegumā, nevis noteikumu projektā", liecina projekta pavadošie dokumenti.

Savukārt RACA pauž bažas, ka šobrīd definētie noteikumi, ka "reģionālās nozīmes attīstības centra un citās pašvaldības inkubācijas atbalsta sniegšanas vienību izveidot, ja tās izveidošana ir paredzēta projekta iesniegumā", nerada pārliecību, ka visas reģionālo attīstību centra pašvaldības, kuras ir izteikušas vēlmi atvērt biznesa inkubatora atbalsta vienības, tiks iekļautas projekta iesniegumā.

EM starpinstitūciju sanāksmē, noraidot RACA iebildumu, skaidroja, ka LIAA izveidos biznesa inkubatoru vienības katrā nacionālas nozīmes centrā, kā arī Kuldīgā, Ogrē un Madonā, tādējādi nodrošinot inkubatora pieejamību 100 kilometru attālumā no jebkuras vietas Latvijā.

Savukārt pašvaldībās, kurās nebūs izveidoti inkubatori, komersanti varēs saņemt "virtuālās inkubācijas" pakalpojumus, kā arī līdzfinansējumu telpu nomai jebkurā pašvaldībā un pārējos inkubācijas pakalpojumus. Līdz ar to, EM ieskatā, inkubācija būs pieejama pilnīgi visos reģionos.

Tāpat, noraidot iebildumus, EM pauda, ka iepriekšējā programmā inkubatoru telpas bieži nebija aizpildītas vai bija aizpildītas daļēji, jo lielai daļai komersantu bija nepieciešamas ražošanas telpas, kas atradās ārpus pilsētām vai ikdienā vēl nebija nepieciešamas biroja telpas. Līdz ar to telpu nomai un personāla apmaksai nelietderīgi tika tērēti līdzekļi, ko komersantiem varētu novirzīt efektīvāk, uzsvēra EM.

Savukārt biedrībai nav skaidri kritēriji, pēc kādiem izvēlētas tās pašvaldības, kuras būs iekļaujamas projekta iesniegumā.

Programmas ietvaros būs pieejams finansējums 25,76 miljonu eiro apmērā reģionālajiem biznesa inkubatoriem, bet 7,05 miljoni eiro būs pieejami radošo industriju inkubatoram Rīgā, norādīja Urpena.

Savukārt 2007.-2013. gada plānošanas perioda programmas "Biznesa inkubatori" ietvaros ar 10 reģionālo inkubatoru starpniecību tika piešķirts finansējums 25 miljonu eiro apmērā vairāk nekā 700 uzņēmējdarbības uzsācējiem un jauniem komersantiem – uzņēmējdarbības uzsācējiem jaunu produktu izstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!