Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ņemot vērā ažiotāžu, ko Latvijā izraisījusi "Lietuvos Rytos" publicētā vēsts, ka no 2014. gada septembra ES būs aizliegti produkti, kas sagatavoti, izmantojot tradicionālo kūpināšanas metodi, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā izplatījusi skaidrojumu, kurā uzsver, ka lēmums samazināt pieļaujamo policiklisko aromātisko ogļūdeņražu līmeni kūpinājumos vēl nenozīmē kūpināšanas aizliegumu.

"Lai panāktu pēc iespējas zemu kaitīgo ogļūdeņražu līmeni,  svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi," norādīts skaidrojumā. Piemēram, pārtikas ražotājiem esot jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu. Tāpat veselībai kaitīgo ogļūdeņražu saturu produktos esot iespējams samazināt, palielinot attālumu starp kūpināmo produktu un dūmu avotu, kā arī kūpināšanas laikā novēršot tauku pilēšanu no produkta dūmu avotā.

Lietā varot likt arī tehniskus risinājumus, piemēram, filtrus, kas atfiltrē daļiņas, kas produktam piesaista kaitīgos ogļūdeņražus no dūmiem.

Vienošanās par vēzi izraisošo policiklisko aromātisko ogļūdeņražu pieļaujamā līmeņa samazināšanu ES dalībvalstu un Eiropas Komisijas ekspertu starpā panākta vēl 2011. gadā. Toreiz jauno normu ieviešanai ticis noteikts trīs gadus ilgs pārejas periods.   ogļūdeņražus no dūmiem.

EK pārstāvniecība uzsver, ka nepieciešamības gadījumā EK ir gatava meklēt risinājumus, lai novērstu plānotā aizlieguma iespējamo kaitējumu uzņēmējdarbībai, taču tad ražotājiem būs jāsniedz pārliecinošus pierādījumus par to, ka ogļūdeņražu līmeni viņu ražotajos produktos nav iespējams samazināt līdz noteiktajai normai. EK pārstāvniecība atgādina, ka šāds izņēmuma statuss jau ir piešķirts Latvijā ražotajām šprotēm.

Jau ziņots, ka Latvija iemīļoto kūpināto vistu ražotājs "Rubeņi" otrdien paziņoja, ka pārtrauks uzņēmējdarbību, jo nespēj izpildīt EK prasības par pieļaujamo benzopirēna daudzumu produktos. Sakarā ar ražotnes slēgšanu darbu var zaudēt 65 cilvēki. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!