Foto: DELFI

Savulaik iecerētais Zaķusalas attīstības projekts, kas paredzēja teritoriju pārvērst par mazo Lasvegasu un par kuru interesējās arī pašreizējais ASV prezidents Donalds Tramps, iespējams, pačabējis, jo par to sācis interesēties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), vēsta britu medijs “The Guardian”.

2011. gadā Latvijas mediji ziņoja, ka par Zaķusalas attīstības plāniem interesējas arī Tramps. Tolaik uzņēmējs un konkursa "Jaunais vilnis" organizācijas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Šenkmans stāstījis, ka Tramps ir ieinteresēts liela koncertzāles kompleksa būvniecībā Zaķusalā.

Savukārt uzņēmējs Viesturs Koziols apliecināja, ka viņš un komponists Igors Krutojs ir tikušies ar Trampu. Toreizējais Saeimas deputāts Ainārs Šlesers arī informēja, ka notikušas sarunas ar ASV miljardieri Trampu, kurš izrādījis interesi par iespēju investēt jaunu viesnīcu un koncertzāļu projektos Jūrmalā un Rīgā, kā arī attīstīt šovbiznesu Latvijā.

Britu laikraksts uzsver, ka par tā laika Trampa plāniem un darbībām Latvijā interesējies arī ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FBI).

""The Guardian" rīcībā ir nonākusi informācija, ka sarunas ar Trampa kompāniju tika pārtrauktas pēc tam, kad Krutojs un citi uzņēmēji lielas krimināllietas ietvaros tika iztaujāti Latvijas varas iestādēs, un zināms, ka FBI pēc Latvijas pieprasījuma vēlāk pētīja Trampa saistību ar šiem uzņēmējiem," minēts laikraksta publikācijā.

Foto: DELFI

Palīdzību lietas izmeklēšanai Latvija ASV lūgusi 2014. gadā, tajā pašā gadā tā no ASV arī saņemta, liecina medija rīcībā esošā informācija.

"The Guardian" uzsver, ka izmeklētāji Latvijā lietas izmeklēšanas ietvaros arī noklausījušies "kādas slepenas sarunas", kurās viens no tolaik aizdomās turētajiem minējis Trampa vārdu.

"Delfi" jau ziņoja, ka žurnāla "Ir" publicētās "oligarhu sarunas" viesnīcā "Rīdzene", kuras noklausījās KNAB, liecina, ka tolaik viena no krimināllietas centrālajām personām Šlesers saviem partneriem stāsta par tikšanos ar Trampu un kopīgiem biznesa plāniem.

Šlesers žurnāla publicētajās sarunās kādam investoru pārstāvim stāstījis, ka viņam ir vienošanās ar Trampu – tas gatavs Zaķusalā taisīt "Trump Plaza Riga". Šlesers esot Ņujorkā ticies ar Trampu, un tas atzinis, ka Rīgā esot labākais zemes variants.

FBI, KNAB un Šlesers laikrakstam nav snieguši komentārus, bet Koziols paskaidrojis, ka KNAB nav bijusi pie vainas plānu pačabēšanai. Viņš medijam paskaidrojis, ka projekts nav īstenots, jo nav atrasts pietiekams ārējā finansējuma apjoms.

Laikraksta ieskatā ziņas, ka FBI pētījis Trampa ieceres Latvijā, iezīmē, ka jau ilgāku laiku pirms ASV vēlēšanām Trampam bijušas biznesa attiecības "bijušajā Padomju Savienībā".

Ziņots, ka Krievija vairākkārt ir tikusi apsūdzēta par iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā. Īpašais prokurors Roberts Millers šobrīd vada izmeklēšanu par Krievijas iespējamo iejaukšanos, un tās ietvaros tiek pētīti Trampa vēlēšanu kampaņas cilvēku sakari ar Kremli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!