Foto: LETA

Ja popmūzikas konkurss "Jaunais vilnis" nākamgad vairs nenotiks Jūrmalā, tas neapšaubāmi negatīvi ietekmēs tūrisma uzņēmējus, tomēr nozares pārstāvji patlaban izsakās piesardzīgi, norādot arī, ka kūrortpilsētai būtu jādomā par piedāvājumu tūristiem pārējā laikā, liecina aģentūras LETA veiktā nozares pārstāvju aptauja.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente Kitija Gitendorfa norādīja, ka "Jaunais vilnis" neapšaubāmi dod pienesumu tūrisma industrijai, tomēr par zaudējumiem nozarei, ja tas nākamgad Jūrmalā vairs nenotiks, ir pāragri spriest, jo lēmums no organizatoru puses vēl nav pieņemts. Viņa norādīja, ka ne pirmo reizi izskan šādas runas par konkursa aiziešanu no Latvijas kūrortpilsētas. Gitendorfa uzsvēra, ka Jūrmalas "problēma nav "Jaunajā vilnī"".

ALTA prezidente norādīja - ja ne nākamgad, tad kaut kad tik un tā "Jaunais vilnis" būs sevi izsmēlis un beigsies, taču Jūrmalai ir jāskatās ilgtermiņā, kā izmantot savus resursus, jo šajā jomā tai esot nopietnas problēmas. Gitendorfa skaidroja, ka Jūrmalai ir visi nepieciešamie resursi - sanatorijas, dabīgie ārstniecības materiāli -, lai attīstītu, piemēram, medicīnas tūrismu augstā līmenī, taču jau desmit gadus kūrortpilsētā nekas šajā jomā netiek darīts. "Sanatorijas mētājas, [...] Ķemeros ir viena postaža", norāda Gitendorfa.

Viņa arī vērsa uzmanību uz valsts vienotas politikas trūkumu Jūrmalas sakārtošanā.

Tikmēr Jūrmalā esošās viesnīcas "Baltic Beach Hotel" mārketinga daļas vadītāja Diāna Oleiņičenko atzina, ka "Jaunā viļņa" pārcelšana uz citu vietu ietekmētu ne tikai viesnīcu biznesu, bet arī daudz citu saistīto uzņēmumu ienākumus kopumā, piemēram, transporta pakalpojumiem, restorāniem, bāriem, ne tikai Jūrmalā, bet arī Rīgā. "Nav noslēpums, ka šāda mēroga pasākumi ienes zīmīgus ienākumus pilsētai un ekonomikai. Nedēļa, kad norisinās "Jaunais vilnis", ir nozīmīga ne tikai mums, bet arī citiem šī tirgus pārstāvjiem, un mēs apzināmies, ka tas var nest zaudējumus, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem."

Viesnīcas pārstāvji plašākus komentārus varēšot sniegt vien tad, kad tiks publiskots gala lēmums par pasākuma norises vietas pārcelšanu.

Kā ziņots, Jūrmalā ik gadu rīkotā popmūzikas konkursa "Jaunais vilnis" vadība līdz gada beigām pieņems lēmumu par konkursa jauno rīkošanas vietu, Krievijas ziņu aģentūrai "RIA Novosti" pavēstījis konkursa prezidents Igors Krutojs, norādot, ka pretendentu vidū ir Krima, Soči, Baku, Kaļiņingrada un Kazaņa.

Šogad neilgi pirms konkursa sākuma Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka Latvijas "melnajā sarakstā" tiek iekļauti trīs pazīstami krievu estrādes pārstāvji - Josifs Kobzons, Oļegs Gazmanovs un Valērija.

"Rinkēvičs par personām "non grata" paziņoja tieši pirms konkursa atklāšanas, kad jau neko vairs nevarēja izdarīt, lai būtu skaļāk un sāpīgāk," atgādināja Krutojs.

Rinkevičš aicināja nepārspīlēt, minot, kādi varētu būt zaudējumi, ja Latvijā turpmāk vairs nenotiks konkurss "Jaunais vilnis". Tā ir "Jaunā viļņa" organizatoru izšķiršanās, kur viņi rīkos festivālu, žurnālistiem teica Rinkēvičs. "Ja viņi vēlas savu festivālu rīkot kaut kur citur, es par to galīgi nebēdājos," atzina ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!