Foto: LETA
Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadītāja Andra Ozolam krēsls esot sašūpojies un pastāvot iespēja, ka viņam šis amats būs jāatstāj, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Raidījums atsaucas uz publiski izskanējušu informāciju, ka Ozolam ir problēmas saņemt pielaidi valsts noslēpuma iegūšanai. LIAA direktoram, kurš pirmdien atgriezīsies no atvaļinājuma, būs jāiziet pielaides pārbaudes process Drošības policijā. Raidījums vēsta, ja Ozols pielaidi nesaņems, viņam amats būs jāzaudē.

Savukārt Ekonomikas ministrijas (EM) pasūtīts pētījums rāda, ka LIAA nav spējusi tikt galā ar tai deleģētajiem galvenajiem pienākumiem – apsaimniekot struktūrfondus un piesaistīt investīcijas. Turpmāk struktūrfondu pārraudzīšanu veiks Finanšu ministrijas Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, kas to darīja jau līdz šim.

No 2014.gada LIAA galvenais uzdevums būs tikai investīciju piesaiste, jau tagad LIAA vadītājam Ozolam uzdots novērst birokrātiju un paātrināt struktūrfondu apguves procesu.

Ministrijas pasūtītais auditorkompānijas "Ernst&Young" ziņojums par investīciju piesaisti, LIAA neesot glaimojošs. Auditori secinājuši, ka aģentūra nav nodarbojusies ar investīciju meklēšanu, bet kļuvusi par konsultāciju biroju investoriem, kas Latviju atraduši paši. Ar investīciju jautājumiem strādā tikai 20 no 209 LIAA darbiniekiem. Kamēr 20 konsultē, citi rada birokrātiskas problēmas.

Aģentūras direktors Ozols šādam vērtējumam nepiekrītot, vēsta raidījums, tomēr viņš arī jaunas iniciatīvas nesola. Viņš uzskatot, ka jākoncentrējas uz esošo investoru apkalpošanu un ārvalstu uzņēmumu apzvanīšanai neesot jēgas. "Pērn vien 17 investīciju projekti vainagojušies ar panākumiem. Radītas aptuveni 1000, 900 darbavietas un daļa no šīm investīcijām ir mūsu mērķtiecīgi uzrunātas," raidījumam sacījis Ozols.

Šobrīd EM likusi Ozolam mazināt birokrātiju un paātrināt struktūrfondu apkalpošanu, jo par to premjeram vēstulē sūdzas Pašvaldību savienība. LIAA neizmantojot elektronisko saraksti, bet sūta vēstules pa pastu, neievēro pārskatu un maksājumu termiņus. Šo sūdzību dēļ premjers pie sevis izsauca pat ministrijas vadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!