Foto: LETA
Uzņēmējam Valentīnam Kokalim var nākties ciest miljonos eiro mērāmus zaudējumus, ja tiesa izlems konfiscēt viesnīcu "Metropole", kas iesaistīta lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Finanšu policija (FP) viesnīcu apķīlājusi. Tā pieder firmai "Kuldīgas metropole", kuras īpašnieks savukārt ir Kokalis.

Kā vēsta raidījums, 2015. gada februārī FP uzsāka kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Tiek lēsts, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav saņēmis 250 000 eiro. Nodokļu parāds krājies jau no 2009. gada. Vasarā FP arestējusi uzņēmuma un aizdomās turētās uzņēmuma valdes priekšsēdētājas mantu.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto, FP vērsusies pret viesnīcas vadītāju Aiju Piļku. Viņa gan noliegusi, ka uzņēmums būtu apzināti izvairījies no nodokļu maksāšanas. Piļka skaidrojusi, ka uzņēmumam grūti iet jau piecus, sešus gadus. Ienesīgi mēneši esot tikai vasarā, kad viesojas daudz tūristu, bet ar to nepietiek, lai izdzīvotu visu gadu. Savukārt papildu naudu, kas palīdzētu viesnīcai norēķināties ar visiem kreditoriem, Kokalis neesot ieguldījis.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto, FP kriminālprocesu februāra sākumā nodeva prokuratūrai. Prokuratūra informējusi, ka 10. februārī Piļkai celta apsūdzība, un saglabāti arī mantas aresti.

Uzņēmums valstij palicis parādā PVN, Sociālo nodokli un ienākumu nodokli. 2015. gada 9. jūnijā ''Kuldīgas metropolei'' pasludināta maksātnespēja. Lielākais kreditors ir ''SEB banka'' – tās 530 tūkstošu eiro lielais kredīts ir nodrošināts ar viesnīcas ēku. Savukārt otrs lielākais kreditors ir VID.

Maksātnespējas administratore Irēna Medvecka raidījumam paudusi pārliecību, ka, pārdodot viesnīcu izsolē, naudas pietiktu gan bankai, gan arī nodokļu samaksai. Viesnīcas tirgus vērtība esot 790 tūkstoši eiro, bet piespiedu pārdošanas vērtība – 490 tūkstoši. Tāda arī varētu būt izsoles sākumcena. Taču policijas uzliktais arests īpašumam liedz pabeigt maksātnespēju un norēķināties ar kreditoriem.

Par viesnīcu ar ''Nekā personīga'' Kokalis nebija gatavs runāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!