Igaunijas "Uhispank" parakstījusi līgumu par "Saules bankas" pārdošanu itāliešu uzņēmējam Ernesto Preatoni. Tā teikts "Uhispank" pirmdien izplatītajā paziņojumā. "Uhispank" ir pārdevusi 100% jeb 4 899 993 "Saules bankas" akcijas. Pārdošanas cena ir konfidenciāla.
18.decembrī parakstītais līgums par "Saules bankas" akciju pārdošanu stāsies spēkā pēc Latvijas Bankas atļaujas saņemšanas.

Šoruden darbu sāka Preatoni piederoša banka Igaunijā "Preatoni Pank". Biznesmenis iepriekš ir izteicies, ka viņa ilgtermiņa plānos ir atvērt banku arī Latvijā.

Preatoni un ar viņu saistītām kompānijām Latvijā pieder vairāki nekustamie īpašumi, kā arī a/s "Staburadze" un "Pasaules tirdzniecības centra "Rīga"" akciju paketes.

"Saules banka" oktobra beigās bija devītā lielākā Latvijas banka pēc aktīvu apjoma. Bankas aktīvi šā gada 31.oktobrī bija 69,275 miljoni latu, kredītos banka bija izsniegusi 21,591 miljonu latu, bet noguldījumos piesaistījusi 43,156 miljonus latu. "Saules bankas" apmaksātais pamatkapitāls septembra beigās bija 4,9 miljoni latu. Bankas peļņa gada 11 mēnešos bija 207 tūkstoši latu.

"Saules bankas" padomes priekšsēdētājs pašlaik ir Tomass Tsops. Tāpat padomē ir Āre Urms un Otts Sāme. Savukārt valdes priekšsēdētāja ir Natālija Klendere. Valdē ir arī Jānis Kasalis, Arnis Puzo, Edgars Dubra, Andris Brikškis un Uģis Latsons.

"Uhispank" ir 100% "Saules bankas" akciju īpašniece. "Uhispank" 1998.gada vasarā apvienojās ar iepriekšējo "Saules bankas" akciju īpašnieci "Tallinna Pank". "Tallinna Pank" par "Saules bankas" akciju iegādi akciju apmaiņas ceļā vienojās 1997.gadā. 1997.gada beigās "Tallinna Pank" palielināja savu daļu "Saules bankā" no 20% līdz 80%, bet šā gada maijā "Uhispank" īpašumā nonāca arī atlikušie 20% bankas akciju. "Uhispank" 50,15% akciju pieder "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB), kas ir arī 50,4% "Latvijas Unibankas" ("Unibankas") akciju īpašniece.

Šā gada sākumā tika apspriestas iespējas "Saules banku" pievienot "Unibankai", taču maijā "Uhispank" un "Uninbanka" pēc rūpīgas Baltijas finansu tirgus toreizējās situācijas un attīstības tendenču izpētes nolēma, ka "Saules banka" neapvienosies ar "Unibanku" un turpinās darbību kā patstāvīga kredītiestāde.

Toreiz tika atzīts, ka "Unibanka" ir universāla banka, kas apkalpo lielos korporatīvos, kā arī mazos klientus ar sava plašā filiāļu tīkla starpniecību, kas aptver visu Latviju. Savukārt "Saules banka" darbosies atbilstoši grupas vajadzībām kā specializēta banka.

Ņemot vērā abu banku atšķirīgo klientūru, tika konstatēts, ka "Saules banka" tieši nekonkurēs ar "Unibanku" un abas bankas papildinās viena otru, piedāvājot augsta līmeņa pakalpojumus dažādām klientu grupām.

Savukārt "Unibankas" prezidents Andris Bērziņš vēl šā gada septembra beigās pieļāva, ka "Unibanka" kādreiz varētu apvienoties ar "Saules banku".

Pēc viņa toreiz sacītā, šobrīd "Saules bankā" ir ar darījumiem Krievijā saistītas lietas, kas "Unibanku" neapmierina, un banka nevēlas no "Saules bankas" tās pārņemt.

"Saules bankas" grupas auditētie zaudējumi 1998.gadā bija 1,9 miljoni latu, bankas darbības rezultātus negatīvi ietekmēja krīze Krievijā, kuras vērtspapīros bija izvietota zināma daļa bankas aktīvu, kuriem bija jāizveido uzkrājumi.

"Saules bankas" grupā ietilpst privātais pensiju fonds "Saules stars", norēķinu karšu apkalpotājs "Baltijas karšu centrs", bet šoruden "Saules banka" no "Uhispank" iegādājās brokeru kompāniju "Tallinna Pank Securities Latvia", kas turpmāk tiks dēvēta par "Saules investīcijām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!