Foto: LETA
Latvijas šprotu ražotājiem Krievijas un Ukrainas krīzes dēļ vasaras mēnešos būs piespiedu dīkstāve, jau šobrīd darba apjoms ir samazinājies, turklāt netiek izslēgta darbinieku atlaišana, pirmdien vēsta laikraksts „Dienas Bizness”.

Daļa Latvijas šprotu uzņēmumu vēl šobrīd lemj, kā rīkoties, lai darbinieki neciestu. Zināms, ka jau šobrīd eksporta problēmu dēļ daļa uzņēmumu strādā nepilnu darba laiku, ražojot produkciju uzkrājumiem, vēsta laikraksts.

"SIA Gamma – A" izpilddirektors Ivars Pūciņš stāsta, ka šobrīd uzņēmumu būtiski ietekmējot vairāki faktori – valūtas nestabilitāte NVS valstīs, Ukrainas notikumi un neziņa par turpmāko saistībā ar iespējamām sankcijām.

"NVS valstīs un Krievijā vērojama valūtas kursa nestabilitāte. Ukraina šobrīd nav pirktspējīga un strādātspējīga. Visi šobrīd nogaida un ir neziņā par turpmāko. Arī politiķu rīcība nevieš nekādu skaidrību, jo visi tikai domā par divām vēlēšanām, kas tuvojas, nevis par uzņēmējiem," norāda Pūciņš.

Ukrainas konflikts atstājot ietekmi uz uzņēmumu, kas jau tagad vasarā plāno pārtraukt darbu uz diviem trim mēnešiem. Šobrīd esot skaidrība, ka jūnijā darbinieki tiks laisti apmaksātā atvaļinājumā, izņemot 7–10% strādājošo, ko nodarbinās remontdarbos, bet jūlijā tiem nāksies pieteikties bezdarbniekos. Kā būs augustā, vēl neesot zināms, jo nav iespējas paredzēt notikumu attīstību tirgū, laikrakstam norāda Pūciņš.

Tāpat jau mēnesi dīkstāve skar uzņēmumu "Rānda", un viens no dīkstāves iemesliem esot valūtas kursa svārstības un notikumi Ukrainā. "Rāndas" direktors Oskars Grosmanis laikrakstam stāsta, ka eksports uz Ukrainu esot pilnībā apstājies, bet uz Krieviju produkcija vēl tiek sūtīta. Turpmākais būšot atkarīgs no "Latvijas valdības un tā, cik izsvērtus un saprātīgus lēmumus tā pieņems".

Arī a/s "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris ir norūpējies par šo situāciju, jo lielākā daļa uzņēmumu, izņemot SIA "Karavela", plānojot apturēt ražošanu uz trim mēnešiem. "Visi ražo noliktavām un paredz saražoto realizēt tikai pēc kāda laika. Galvenais iemesls – valūtas kursa svārstības," komentē Babris.

Ukrainas grivnas un Krievijas rubļa straujā krituma dēļ "Brīvais vilnis" jau apturējis piegādes Ukrainai, tāpat uzņēmums samazinājis piegādes apjomus Krievijā. Ukrainas tirgus "Brīvajam vilnim" veido 10% no kopējās realizācijas, bet Krievija – 30%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!