Foto: PantherMedia/Scanpix

Patlaban Uzņēmumu reģistrs (UR) strādā pie tā, lai jau 2015.gadā varētu atteikties no reģistrācijas piekritības konkrētam reģionam, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" stāsta 30.jūlijā valdības ieceltā UR galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Viņa skaidroja, ka patlaban ir absurda situācija - ja uzņēmums ir reģistrēts, piemēram, Daugavpilī, bet vēlāk tas pārceļas uz Rīgu, tad uzņēmuma reģistrācijas lieta paliek Daugavpilī un uzņēmējam komunikācija ir jāveic ar Daugavpils UR nodaļu.

"Vēlamies šo piekritību noņemt, lai dokumentus varētu iesniegt jebkurā nodaļā, bet tas ir jautājums par arhīva digitalizāciju un tehnoloģiskajiem risinājumiem. Patlaban šos risinājumus izstrādājam un paredzams, ka no reģistrācijas piekritības varētu atteikties 2015.gadā," informēja Paidere.

Vaicāta par prioritātēm, stājoties galvenās valsts notāres amatā, Paidere stāstīja, ka viena no prioritātēm būs pakalpojumu uzlabošana.

"Uzskatu, ka pakalpojumiem ir jābūt moderniem un ērtiem. Lai to panāktu, vispirms ir jāveicina sadarbība starp valsts institūcijām, ar kurām uzņēmēji saskaras, dibinot uzņēmumu. Tāpat jāattīsta elektroniskie pakalpojumi, jo uzņēmēji ir gana progresīvi, tāpēc arī valsts iestādei ir jāpiedāvā attiecīgi pakalpojumi," minēja Paidere.

Kā vēl vienu izaicinājumu Paidere atzina UR reģistrācijas prakses izvērtēšanu - to, cik UR ir formāli dokumentu izskatīšanā un cik reģistrs ir atvērts klientiem.

Viņas vērtējumā. birokrātiskais slogs UR nav liels. "Latvijas UR īpaši neatšķiras no citu Eiropas valstu līdzīgām iestādēm - procedūras ir gana vienkāršas un ātras, kā arī sagatavojamo dokumentu skaits nav liels. Patlaban sadarbojamies ar Valsts ieņēmumu dienestu, kam pārsūtam atsevišķus dokumentus, piemēram, lai reģistrētos kā pievienotās vērtības nodokļa un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs," norādīja galvenā valsts notāre.

Jau ziņots, ka valdība Paideri Uzņēmumu reģistra (UR) galvenā valsts notāra amatā apstiprināja 30.jūlijā. Paidere jaunajā amatā stājas šodien, 1.augustā.

Paidere darbu UR sākusi 2007.gadā, savukārt UR galvenā valsts notāra vietnieces amatu funkciju jautājumos viņa ieņem kopš 2010.gada. Viņa ir ieguvusi juristes izglītību biznesa augstskolā "Turība", iegūstot gan profesionālo bakalaura, gan profesionālo maģistra grādu.

Iepriekš UR galvenā valsts notāra pienākumus pildīja Ringolds Balodis, kurš darbu amatā pārtrauca 10.maijā.

UR ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas Latvijā reģistrē uzņēmumus, komersantus, to filiāles un pārstāvniecības, kā arī visas izmaiņas to darbības pamatdokumentos un veic citas likumdošanas aktos paredzētās darbības.

UR reģistrē arī masu informācijas līdzekļus, biedrības un nodibinājumus, komercķīlas, izšķirošās ietekmes, laulību, publiskās un privātās partnerības līgumus, politiskās partijas, šķīrējtiesas, arodbiedrības, reliģiskās organizācijas un to iestādes, kā arī maksātnespējas procesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!