Foto: Reuters/Scanpix

Uzņēmēja un restorānu "Wok to Walk" vadītāja Linda Liepiņa raidījumam "LNT Ziņas" paudusi bažas, ka Rīgas Tehniskās universitātes Absolventu asociācijas valdes loceklis Andris Feldmanis varētu būt iesaistīts nelikumīgās Eiropas Savienības (ES) fondu naudas sadales shēmās.

Uzņēmēja raidījumam paudusi pārliecību, ka Feldmanis varētu būt viens no plašākas ķēdes posmiem, un aicinājusi viņu šo ķēdi atklāt.

Saskaņā ar viņas pausto, Feldmanis uzņēmējai piedāvājis realizēt ES projektu jaunu darbinieku piesaistei. Par summu neesot runāts, bet Feldmanis esot teicis, ka uzņēmējai nekas nebūs jādara, bet nauda būšot. No šīs naudas uzņēmēja saņemtu 30 %, un ar to varētu darīt, ko vēlas.

"Jā, šos projektus kontrolē, būs diena, kad nāks pārbaude un pārbaudīs, vai šie darbinieki, kas piesaistīti, vai viņi atrodas restorānā. Mēs tev piezvanīsim un šos cilvēkus atvedīsim pie tevis," sarunu raidījumam atstāstījusi Liepiņa.

Uzņēmēja esot bijusi gatava saņemt palīdzību ES fondu apguvē, taču, uzzinot par tik klajām nelikumībām, darījumu noraidījusi. Viņasprāt, šādās shēmās iesaistīti arī politiķi un ierēdņi. "Es domāju – kas notiek? Zeme atveries! Un uzdevu vienu jautājumu: Andri – 70 %! Par ko? Es esmu dzirdējusi 15 līdz 20 % "otkats", bet 70 % – tas taču ir vājprāts, uz kurieni mēs ejam?" stāstīja Liepiņa. Viņš esot teicis, ka pilnīgi piekrīt, ka tas ir vājprāts, bet kļūstot arvien trakāk, politiķi gribot "rīt" vairāk un vairāk.

Liepiņai esot bijusi arī telefonsaruna ar Centrālās finanšu un līgumu aģentūras pārstāvi, no kuras viņa nopratusi, ka šādu shēmu iespējamā eksistence amatpersonai neesot jaunums. Šī aģentūra nodarbojas ar ES fondu līdzfinansēto projektu īstenošanu un administrēšanu.
"Es teicu – vai tiešām jūs nezinājāt, ka pastāv šādas shēmas? Un viņa saka – mēs zinājām, tikai neviens līdz šim to nebija pateicis atklāti," teica Liepiņa.

Uz "LNT Ziņu" telefona zvanu konkrētā ierēdne sestdien neesot atbildējusi, savukārt Feldmanis, kurš minēts kā šīs shēmas īstenotājs, sava vārda minēšanu sauc par apmelošanu un sola vērsties tiesā.

Feldmanis telefonintervijā raidījumam Liepiņas teikto dēvēja par murgu. "No cilvēka ar atkarību no alkohola es vairs nebrīnos ne par kādiem apgalvojumiem. Ja kaut kas tāds izskanēs ēterā, es vienkārši būšu spiests sūdzēt viņu tiesā par izdomājumu izplatīšanu vai par nomelnošanu," raidījumam paudis Feldmanis, skaidrojot ka nav saistīts ar Eiropas projektiem. Viņš gan arī atklājis, ka kādā tikšanās reizē par šo tēmu ar Liepiņu esot runājuši: "Nu, protams, mēs laikam esam runājuši par kaut kādiem Eiropas projektiem un, ka tur ir 70 % līdzfinansējums un 30 % jāmaksā pašam uzņēmējam. Jā, to gan es zinu, bet ka palīdzēt apgūt… Murgs."

Saskaņā ar viņas pausto, pēdējās dienās viņai tiekot sekots un ar viņu mēģinot sazināties vairāki zināmi uzņēmēji – uz viņu tiekot izdarīts spiediens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!