Foto: DELFI

Maza daļa Latvijas uzņēmēji izmanto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) piedāvāto iespēju uz laiku atlikt nodokļu nomaksu, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Viens no uzņēmumiem, kurš Krievijas noteiktā tirdzniecības embargo ietekmē ir pieteicies "nodokļu brīvdienām", ir piena pārstrādes koncerns "Food Union". Ierobežojumu dēļ būtiski samazinājies uzņēmuma apgrozījums.

Normunds Staņēvičs, "Food Union" valdes priekšsēdētājs, "Panorāmai" norādīja: ""Nodokļu brīvdienas" mums dod iespēju naudu, kuru mēs būtu pārskaitījuši valsts budžetā par sociāliem nodokļiem, šomēnes atlikt uz pēcāku laiku. Savukārt to naudu izmantot, lai Latvijas zemniekiem samaksātu par pienu."

Kopš augusta vidus "nodokļu brīvdienas" VID lūguši 33 uzņēmumi, kurus skāris Krievijas tirdzniecības embargo, savukārt septiņi šo vēlmi vēlāk atsaukuši. 19 uzņēmumi pagarinājumu saņēmuši kopumā par nodokļiem 475 000 eiro apmērā. "Panorāma" vēsta, ka VID bija prognozējis daudz lielāku interesi.

VID pārstāve Arta Segliņa norādīja, ka pieciem uzņēmumiem dienests ir atteicis iespēju uz laiku atlikt nodokļu nomaksu, kas saistīts ar to, ka uzņēmumam ir bijuši parādi vai nav laicīgi iesniegtas deklarācijas.

Trešdaļa no pieteiktajiem uzņēmumiem nodarbojas ar kravu pārvadāšanu, ir arī pāris lopkopības, piensaimniecības un citi uzņēmumi.

"Ir skaidrs, ka uzņēmēji pēc iespējas to neizmantos līdz tam brīdim, kad tas būs galēji nepieciešams, tāpēc ka šis instruments ir naudas iegūšana īstermiņā, uzliekot papildu saistības nākotnē," skaidroja Jānis Šolks, Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienības valdes priekšsēdētājs.

No oktobra sākuma tieši attiecībā uz Krievijas embargo skartajiem uzņēmumiem stājušies spēkā īpaši atviegloti nosacījumi, kas paredz, ka nodokļu nomaksas termiņu var pagarināt līdz pat pieciem gadiem, nevis tikai uz vienu gadu, kā tas ir pārējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!