Foto: LETA

Uzņēmējs, kurš pērn liecināja, ka devis kukuli bijušajai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektorei Nelijai Jezdakovai, iesaistīts 22 kriminālprocesos, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". Nesen uzņēmējs esot arī bijis apcietināts Lietuvā.

Raidījums secina, ka liepājnieks Andrejs Podrjadčikovs bija izveidojis Kurzemē lielāko pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmu. VID saskaitījis, ka viņam ar kompanjoniem izdevies no valsts izkrāpt vairāk nekā divus miljonus eiro, jo uzņēmējs bija sadibinājis gandrīz 30 SIA.

Uz papīra Podrjadčikovs bija zivju pārstrādātājs, autotirgotājs un nekustamā īpašuma izīrētājs. Tomēr ar viņu saistītās firmas īstenoja savstarpējus norēķinus un sniedza pakalpojumus fiktīvi izveidotiem uzņēmumiem. To nominālie īpašnieki drīz pēc izveidošanas it kā tos pārdeva Tadžikistānas un citu tālāku valstu iedzīvotājiem, kurus policija pēc tam nevarēja atrast, norāda raidījums.

Kad par shēmu sāka interesēties Finanšu policijas izmeklētāji, uzņēmējs aizbēga. Pēc ilgākas tvarstīšanas viņu apcietināja tēva mājās Rucavas novadā un, nonācis aiz restēm, Podrjadčikovs atzinies, ka viņa biznesa veiksmes pamatā ir regulāri maksājumi VID ģenerāldirektores Jezdakovas virzienā.

Tos viņš sūtījis ar sava biznesa partnera, uzņēmēja Jurija Kaļijeva starpniecību. Kaļijevs bijis Jezdakovu ģimenes draugs. KNAB Kaļijevu aizturēja reizē ar Jezdakovu un abiem joprojām ir aizdomās turamā statuss. Tāpat aizdomās turamā statusu KNAB bija noteicis arī Jezdakovas vīram, Jurijam Jezdakovam par kukuļņemšanas atbalstīšanu, tomēr pirms mēneša pret Juriju Jezdakovu lieta esot izbeigta.

Jezdakovu dzīvesvietā Babītē KNAB izmeklētāji specoperācijas laikā kādā ģenerāldirektores apģērba kabatā esot atraduši vairāk nekā 1000 latu. Aizdomas par Jezdakovas vainu pastiprinot savulaik izdotie rīkojumi atcelt VID Liepājas darbinieku nelabvēlīgos lēmumus Podrjadčikova un viņa partneru firmām. Tomēr, vai ar šiem pierādījumiem būs pietiekami, lai uzrādītu Jezdakovai apsūdzību, KNAB vēl neatklāj.

Raidījums arī secina, ka neparastu pretimnākšanu uzņēmējam Podrjadčikovam bija izdevies panākt ne tikai Valsts ieņēmumu dienestā, bet arī Liepājas tiesā. Podrjadčikova PVN izkrāpšanas lieta pamazām virzās uz tiesu. Kurzemes apgabala prokuratūra virza pirmās apsūdzības Podrjadčikovam un viņa biznesa partnerim Vasiļjevam. Taču Liepājas tiesā viens pēc otra no lietas izskatīšanas atsakās tiesneši.

TV3 noskaidrojis, ka vairāki Liepājas tiesneši skatījuši Podrjadčikova firmu strīdus ar VID. Tiesnesis Didzis Akumanis lēmis par SIA "Batler" lūgumu atcelt VID piemēroto sodu. Lēmums esot bijis firmai labvēlīgs. Arī tiesnesis Renars Jūrmalis skatījis ar Podrjadčikova biznesu saistītas saimnieciskas lietas. Tiesas priekšsēdētājs Ilgvars Jaunģelže neatceras, ka pats kādreiz būtu skatījis lietu, kas saistīta ar šo uzņēmēju.

TV3 rīcībā esošā informācija liecina, ka par piecus gadus veciem Liepājas tiesnešu spriedumiem Podrjadčikova lietās interesējies arī KNAB. Izmeklētāji tiesas darbiniekiem lūguši paskaidrojumus.

Drīz pēc tam, kad pērn Podrjadčikovs sniedza liecības KNAB par sadarbību ar Neliju Jezdakovu, viņu no apcietinājuma atbrīvoja. Un liepājnieks ķērās pie jauna biznesa. Šoreiz Lietuvā, kur arī ticis apcietināts.

Podrjadčikovs Šauļu cietumā nosēdējis piecus mēnešus un 18.novembrī viņu izlaida pret 15 000 eiro lielu drošības naudu. Kā ziņo liepājnieki, šobrīd uzņēmējs ir atgriezies dzimtajā pilsētā. Finanšu policija Podrjadčikova un viņa biznesu partneru lietā prokuratūrai šogad nodevusi 22 kriminālprocesus. Vēl četri ir izmeklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!