Foto: LETA
Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā pirmo reizi konstatēta alkšņu slimību izraisoša sēne "Phytophthora alni", liecina VAAD mājaslapā publiskotā informācija.

Alkšņu slimību izraisošā sēne ir apstiprināta Francijas laboratorijā ANSES. VAAD rīcībā esošā informācija liecina, ka "Phytophthora alni" ir plaši izplatīta visā Eiropā, tajā skaitā slimība ir konstatēta arī Lietuvā un izraisa nopietnu alkšņu saslimšanu. Biežāk tiek inficēts melnalksnis, retāk baltalsnis.

VAAD norāda, ka slimībai raksturīgie simptomi ir mazāka izmēra lapu veidošanās inficētajiem kokiem. "Vērojama arī lapu dzeltēšana un koku vainagu izretināšanās. Uz stumbru mizas, tuvāk zemsedzei, veidojas melni, nekrotiski plankumi "darvas pleķi". (..) Šādus plankumus uz stumbra var novērot pat divus līdz trīs metrus augstumā no zemsedzes. Bojātajās vietās audi atmirst, veidojot izteiktas robežu līnijas starp veselajiem un atmirušajiem audiem," skaidrots VAAD mājaslapā.

Dienesta speciālisti skaidro, ka "Phytophthora alni" skartie audi iekrāsojas nedaudz sarkanīgi brūnā līdz tumši brūnā krāsā un laika gaitā eksudējošie plankumi (tādi, no kuriem izdalījies šķidrums) paliek sausi. Infekcijai pastiprinoties, koki vairumā gadījumu aiziet bojā.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!