Biroju ēku "Valdemāra centrs" Rīgā iegādājusies Nīderlandē reģistrēta firma "Marr Estates B.V.", tomēr biroju ēku pārvaldošās firmas jauno amatpersonu adreses un vārdi liecina, ka kompānijai varētu būt Krievijas izcelsme.
Divi no jaunajiem SIA "Valdemāra centrs" padome locekļiem Marats un Rišats Safini ir amatpersonas AS "Saliena Real", kas masu medijos ieguvusi skandalozu slavu saistībā ar iecerēm apbūvēt Bulduru dārzkopības vidusskolas lauksaimniecības zemi un Latvijas Universitātes izteiktajām aizdomām, ka nelabvēlīga attieksme pret Zinātnes un tehnoloģiju parka (ZTP) projektu valdības struktūrās izveidojusies pēc tam, kad LU 2003.gada martā atteicās no "Saliena Real" piedāvājuma par spekulatīvu cenu pirkt tai piederošo zemi projekta tālākajai īstenošanai.

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursofts" datu bāze liecina, ka "Saliena Real" īpašnieki ir Viesturs Koziols, kuram pieder 78%, Ainars Šlesers (Latvijas Pirmā partija) un Tormods Stīns-Johansens - katram pa 11%.

SIA "Valdemāra centrs" valdes priekšsēdētāja tagad ir līdzšinējā firmas direktore Māra Liepiņa. Viņa laikrakstam "Dienas Bizness" sacījusi, ka plašākus komentārus par darījumu varētu sniegt nedaudz vēlāk, pēc sazināšanās ar biroju kompleksa jaunajiem īpašniekiem Lielbritānijā. Šo valsti kā savu atrašanās vietu uzrādījuši jaunie "Valdemāra centra padomes locekļi Marats Safins un Endrjū Deivids Brauns.

Trešais padomes loceklis ir Rišats Safins, kurš kā savu adresi norādījis Maskavu, Makarenko ielu 6. Savukārt "Valdemāra centra" valdē bez Liepiņas ir Rustems Garejevs, kurš dzīvo Maskavā, Ļeņina prospektā 79/3. Garejevs ir valdes loceklis arī "Saliena Real".

Garejevs un Marats Safins "Saliena Real" darbojas kopš pagājušā gada oktobra, Rišats Safins - kopš šā gada 16.jūlija.

Kā ziņots, līdzšinējais "Valdemāra centra" īpašnieks Zviedrijas celtniecības un nekustamā īpašuma koncerns "Skanska" šā gada sākumā paziņoja, ka pilnībā aiziet no Latvijas tirgus, tajā skaitā pārdodot visus savus nekustamos īpašumus.

"Valdemāra centra" tapšanā investēts 19,5 miljonus ASV dolāru (ap 11,4 miljoni latu). Tomēr tā tirgus vērtība, pēc nekustamā īpašuma nozares speciālistu domām, šobrīd ir 8 līdz 15 miljoni ASV dolāru (Ls 4,7 miljoni līdz Ls 8,8 miljoni), norāda "Dienas Bizness".

Kā liecina "Lursoft" datu bāze, "Valdemāra centra" peļņa jeb tīrie ieņēmumi pērn bijuši 1 033 321 lats. Firmas bilance liecina, ka tās ilgtermiņa ieguldījumu summa pagājušā gada beigās bija 11 429 270 lati, tajā skaitā zemesgabali, ēkas un būves par 7 952 788 latiem. Firmas parādi bija 7 902 678 lati, tajā skaitā parādi radniecīgiem uzņēmumiem - 7 266 469 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!