Valdība ir apstiprinājusi privatizējamās valsts a/s "Latvijas kuģniecība" (LK) akciju kontrolpaketes minimālo pārdošanas cenu, taču tā sabiedrībai netiks atklāta. Ministru kabinets arī apstiprināja pretendentu sarakstu, kuriem būs atļauts piedalīties LK akciju kontrolpaketes izsolē.
Tajā iekļautas abas kompānijas, kuras bija iesniegušas savus sākotnējos cenu piedāvājumus par LK akciju kontrolpaketi. Arī šo kompāniju nosaukumi netiek atklāti, lai novērstu iespējamo vienošanos pirms akciju pārdošanas.

Šo lēmumu valdība pieņēma pēc pulksten vieniem naktī, noslēdzot premjera Andra Bērziņa vadītā Ministru Kabineta garāko sēdi, kas ilga vairāk nekā 14 stundas.

Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektors Jānis Naglis žurnālistiem norādīja, ka svarīgi ir tas, ka valdība pieņēma lēmumu par minimālo cenu un apstiprināja izsoles dalībnieku sarakstu.

Savukārt ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis sacīja, ka par cenu valdība ir vienojusies "faktiski vienprātīgi", bet par tās publiskošanas jautājumu domas ir dalījušās.

Sabiedrības par atklātību "Delna" vadītāja Inese Voika norādīja, ka nav pamata šaubīties par abu pretendentu nopietnību un noraidīja jebkādus Privatizācijas aģentūras padomes locekļa Normunda Lakuča apgalvojumus, ka LK privatizācijas noteikumi ir radīti vienam noteiktam uzņēmumam.

Kā norādījuši vairāki eksperti - tieši pretēji - LK privatizācijas noteikumi ir ļoti plaši. Turklāt Lakuča apgalvojumus apgāž pati privatizācijas metode - izsole.

Tomēr Voika pieļāva, ka iedzīvotāji vienalga nebūs apmierināti ar valdības noteikto LK minimālo pārdošanas cenu, jo vienmēr kādam tā liksies pārāk maza.

Tagad Privatizācijas aģentūta (PA) pa elektronisko pastu un ar kurjerpasta starpniecību LK privatizācijas pretendentiem nosūtīs uzaicinājumu apmeklēt speciāli aprīkotu sabiedrības informācijas telpu un iemaksāt drošības naudu 5 miljonu ASV dolāru apmērā. Tāpat LK privatizētgribētājiem tiks nosūtīta datu telpas apmeklējuma instrukcija un valdības noteiktā LK akciju paketes minimālā pārdošanas cena.

LK privatizācijas pretendents ir tiesīgs izstāties no privatizācijas procesa pirms datu telpas apmeklējuma. Savukārt 14 dienu laikā pēc PA paziņojuma nosūtīšanas dienas LK privatizācijas pretendentiem būs jāiemaksā drošības naudas 5 miljoni latu apmērā.

Jau vēstīts, ka noteiktajā termiņā 68% LK akciju paketes sākotnējos piedāvājumus iesniedza divi no trim potenciālajiem LK privatizācijas pretendentiem.

Ja uzņēmuma privatizācijas process noritēs kā paredzēts, LK 68% pamatkapitāla jeb 136 miljonu uzņēmuma akciju izsole stratēģiskajiem investoriem varētu notikt 11.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!