Foto: DELFI

Valsts nekustamo īpašumu pārvaldītājs "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) iegādājies kompānijas "Biroju centrs Ezerparks" (BCE) kapitāldaļas par 21 462 045 eiro, iegūst 100% pārraudzību un kontroli pār uzņēmumu, kuram pieder Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēka Talejas ielā 1, pavēstīja VNĪ.

VNĪ norādīja, ka BCE vērtība ir 92 miljoni eiro. VNĪ kā vienīgais BCE īpašnieks samazinās VID maksājumus nomas līguma periodā par gandrīz 34 miljoniem eiro. Valsts budžetam vidēji gadā tas dos ietaupījumu līdz 1,2 miljoniem eiro, kā arī palielinās VNĪ aktīvu vērtību un ieguldījumu atdevi. VID nomas maksa mēnesī līdzšinējo 13,3 eiro par kvadrātmetru mēnesī samazināsies līdz 11,2 eiro par kvadrātmetru mēnesī.

"VNĪ, pārņemot ēkas pārvaldību un apsaimniekošanu, ne tikai samazina valsts izdevumus, bet nodrošinās arī racionālu un ekonomiski pamatotu valsts resursu izmantošanu, ievērojot labas korporatīvās pārvaldības principus. Pēc šī darījuma VNĪ būs iespēja operatīvāk un kvalitatīvāk risināt ar nekustamā īpašuma attīstību saistītus jautājumus. Pieņemot lēmumu par kapitāla daļu iegādi, tika izvērtēts ieguvums no VNĪ līdzdalības palielināšanas, iegādājoties 68,5% BCE kapitāla daļas, kā arī iespējamie riski līdzdalības izbeigšanā, ja darījuma rezultātā kapitāla daļas tiktu atsavinātas trešajai personai," skaidroja VNĪ.

Pēc VNĪ paustā, uzņēmums "Mežaparks SPV" 2015. gada 21. jūlijā iesniedza "Colliers International Advisers" vērtējumu par BCE kapitāla daļu un nekustamā īpašuma Talejas ielā 1, Rīgā, kura sastāvā ietilpst ēka un zeme, tirgus vērtību, kurā norādīts, ka kapitāla daļu tirgus vērtība 2015. gada 31. maijā ir 22,455 miljoni eiro. Lai gūtu apliecinājumu minētajai kapitāla daļu un nekustamā īpašuma tirgus vērtībai, VNĪ noslēdza līgumu ar nekustamo īpašumu kompāniju "Latio" par kapitāla daļu vērtības noteikšanu, un 2015. gada 31. oktobrī "Latio" iesniedza VNĪ aktualizētu vērtējumu, kur kapitāla daļu tirgus vērtība noteikta 21,71 miljons eiro.

Darījums noticis pēc Ministru kabineta rīkojuma un tika realizēts no VNĪ pašu līdzekļiem, bez kredītu piesaistes un valsts budžeta resursu izmantošanas.

Jau vēstīts, ka 2008. gada marta vidū valdība atļāva VID jaunās administratīvās ēkas būvniecībai piesaistīt privāto partneri ‒ "New Europe Real Estate Ltd." piederošo uzņēmumu "Mežaparks SPV" ‒ un rīkoties, lai nodrošinātu jaunā VID centrālā aparāta vienotā administratīvā ēku kompleksa būvniecību un iznomāšanu. "Mežaparks SPV" un VID 2008.gada vasarā nodibināja kopuzņēmumu VID jaunās administratīvās ēkas būvniecībai un apsaimniekošanai - BCE.

VNĪ pagājušā gada 30. decembrī kļuvusi par SIA "Biroju centrs Ezerparks" 100% kapitāldaļu īpašnieci.

Biroju centrs "Ezerparks" bija VID jaunās administratīvās ēkas Talejas ielā 1 īpašnieks.

Iepriekš "Biroju centrs Ezerparks" īpašnieki bija VNĪ (31,5%) un SIA "Mežaparks SPV" (68,5%). "Mežaparks SPV" 100% kapitāldaļas pieder Lielbritānijas uzņēmumam "New Europe Real Estate Ltd", bet "Mežaparks SPV" valdes priekšsēdētājs līdz 2013. gada septembrim bija bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs.

VNĪ pārstāvis Arnis Blodons iepriekš sacīja, ka patlaban "Biroju centra Ezerparks" kapitāldaļu iegādes darījums vēl nav noslēdzies, tāpēc tam ir ierobežotas informācijas pieejamības statuss.

"Kad Valsts kanceleja atcels šo slepenības statusu, tiks sniegta visa informācija par darījumu. Patlaban varu pateikt vien to, ka darījuma mērķis ir ēkas pārvaldīšanas vienkāršošana un līdzekļu taupīšana," sacīja Blodons.

Valdības mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka šis jautājums skatīts pērnā gada pēdējā sēdē, un izlemts bez diskusijām - sēdes slēgtajā daļā iekļautais jautājums "Par izšķirošās ietekmes iegūšanu" izskatīts kopā ar citiem saskaņotajiem jautājumiem A sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!