Foto: Shutterstock
Veikalos šoziem bijusi veiksmīga sezonas preču tirdzniecība, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie mazumtirgotāji.

"Lai arī pagājusī ziema bija vēl bargāka un ziemas aktivitātēm šķietami piemērotāka, apkopotie dati liecina, ka vairākās preču grupās pārdošanas rādītāji šogad ir uzlabojušies," stāsta "Elkor" sabiedrisko attiecību speciālists Armands Jēgermanis.

Ziemas sezonā "Elkor" veikalos vispirktāko preču grupas ir dažāda veida elektriskie sildītāji, slēpošanas inventārs un apģērbs, slidas, ragavas, ziemas jakas un citi ziemas apģērbi. Piemēram, par 20% vairāk pārdotas slidas, slēpes un ragavas, savukārt ziemas apģērbu pārdošanas apjomi palielinājušies pat par 30%.

"Kopumā var apgalvot, ka situācija lēni uzlabojas. Pircēji par galveno kritēriju izvirza kvalitāti, pērk nedaudz mazāk, taču augstākas kvalitātes preces, piemēram, attiecībā uz apģērbu. Ņemot vērā tieši kvalitātes nozīmi preces izvēlē, palēnām paaugstinās arī pirkuma vidējā vērtība," norādīja Jēgermanis.

Arī AS "Rautakesko" mārketinga komunikāciju nodaļas vadītāja Ieva Zlaugotne, atzina, ka veiksmīgu ziemas sezonas preču tirdzniecību veikalu tīklā "K-Rauta" nodrošināja gan ilgstošais sals, ievērojamais sniega apjoms, kā arī pamazām klientu pieaugošā pirktspēja.

"Vidējā pirkuma summai ir tendence pamazām pieaugt, bet tā joprojām vismaz par aptuveni 40% atpaliek no tās, par kādu klienti iepirkās pirms Latvijas ekonomiskās krīzes," sacīja Zlaugotne.

Šoziem "K-Rauta" veikalos īpaši sekmīga bijusi kurināmo bērza brikešu tirdzniecība, un klienti novērtējuši AS "Latvijas Finieris" ražojumus. Tāpat audzis automašīnām nepieciešamo lietu apgrozījums - ziemas riepas, akumulatori.

Jau no decembra sākuma ievērojami pieauga sniega instrumentu tirdzniecības rādītāji - pieprasītākās bija sniega lāpstas. Šogad sniega lāpstu pieprasījums "K-Rauta" veikalos bijis sešas reizes lielāks nekā pērn šajā laikā, tā nodrošinot stabilu to mazumtirdzniecības apgrozījumu. Lai arī mazāks, bet sniega lāpstu pieprasījums bija arī tad, kad sniegs strauji kusa.

Tāpat "K-Rauta" veikalos regulāri pieprasīts ir arī divu veidu kaisāmais sāls. Tāpat klienti pirka ledus cirtņus un birstes celiņu attīrīšanai, stāsta Zlaugotne.

"Ja sākotnēji šaubījāmies, vai visas ziemas garumā spēsim pārdot tik ievērojamu sniega lāpstu daudzumu, tad jau decembra pirmie sniegputeņi parādīja, ka steidzīgi jāveic papildu sniegu lāpstu pasūtījums. To krājumu faktiski pārdevām decembra sākumā, un papildus sniega lāpstas piegādājām arī vēlākajos mēnešos. Brīžos, kad bija izpirktas visas sniega lāpstas, klienti sniega tīrīšanai pirka pat būvniecības darbiem paredzētās lāpstas," atzīst "K-Rauta" veikala Liepājā dārza nodaļas pārdošanas vadītāja Inta Lanka, norādot, ka šoziem raksturīgi, ka sākotnēji pieprasītākās bija salīdzinoši dārgākās sniega lāpstas.

Taču aizvien liela daļa pircēju iespēju robežās saviem pirkumiem izmanto dažādas akcijas, kad preču cena ir samazināta. "Redzams, ka finansiālā situācija bieži vien joprojām spiež izvēlēties lētāko piedāvājumu," atzina Zlaugotne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!