Foto: PantherMedia/Scanpix

Nelabvēlīgo tirgus apstākļu un aukstuma dēļ veikalos nav vietējo kāpostu un burkānu, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) apkopotā informācija.

Centrs arī secinājis, ka šogad jūnijā, salīdzinājumā ar martu, cenas lielākajai daļai pārtikas produktu ir nedaudz samazinājušās.

Visvairāk cenas samazinājušās apelsīniem - par 21%, rudzu maizei par 15%, citroniem, ķiršiem un batonam no kviešu miltiem par 13%. Tāpat cenas samazinājušās redīsiem - par 12%, vietējiem tomāti un zaļās vīnogas kļuvušas par 10% lētākas, bet broileri un cukurs - par 9%.

Savukārt vislielākais cenu pieaugums otrajā ceturksnī ir bijis vājpienam ar tauku saturu 0,5% par - 7%, liellopu gaļai ar kaulu - par 4%, liellopu gaļas filejai par 3% un kafijas pupiņām par 2%.

"Pārtikas produktu cenu izmaiņas šā gada otrajā ceturksnī galvenokārt saistītas ar augļu un dārzeņu cenu sezonālajām izmaiņām, situāciju pasaules pārtikas tirgū un Krievijas embargo. Diemžēl šo faktoru radītais cenu samazinājums līdz Latvijas pircējam nāk ļoti negribīgi. Laikā, kad piena iepirkuma cena ir samazinājusies par trešdaļu, veikalos esošo piena produktu cenu samazinājums ir grūti ieraugāms," norādīja LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa atzina, ka tāpat ir skumīgi, ka jūnijā lielākajās veikalu ķēdēs nebija pieejami vietējie kāposti un burkāni. "Tas ir saistīts ar dārzeņu audzētājiem nelabvēlīgo tirgus situāciju vairākus iepriekšējos gadus, kad lielākā daļa bija spiesti strādāt ar zaudējumiem. Tāpēc audzētāji ražošanas apjomus plāno piesardzīgi un neražo dārzeņus ar lielu rezervi, un arī nesteidzas ar agrās ražas kultūru sēšanu, kas ir ar lielākām ražošanas izmaksām. Tāpat vēlais un aukstais pavasaris aizkavēja ierastos darbus un kavēja dārzeņu augšanu, tāpēc kavējas arī Latvijas agrās ražas dārzeņu ienākšana tirgū," atzina Gulbe.

Veikalu tīkla "Maxima Latvija" komunikācijas vadītājs Jānis Beseris aģentūru BNS informēja, ka no ceturtdienas "Maxima" veikalos iedzīvotāji var iegādāties jaunās ražas Ķīnas kāpostus, kas audzēti Latvijā. Tāpat veikalos vietējie galviņkāposti jau pilnībā nomainījuši importa kāpostus, bet pavisam drīz plauktus pildīs arī Latvijā audzēti ziedkāposti.

"Ar katru dienu vietējo dārzeņu apjoms "Maxima Latvija" veikalos palielinās. Šobrīd jau vairāk nekā puse no visiem pieejamiem dārzeņiem mūsu veikalos ir audzēti Latvijā. Arī iedzīvotāji novērtē iespēju iegādāties tieši vietējo produkciju," atzīmēja "Maxima Latvija" mārketinga vadītāja Zane Kaktiņa.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite norādīja, ka "Rimi" un "Supernetto" kopš pagājušās nedēļas ir nopērkami Latvijā audzēti dārzeņi, tostarp kāposti. "No pagājušās nedēļas sākuma ir jau pieejami jaunās ražas Latvijā audzētie dārzeņi, kuru cenas ir līdzīgas kā pagājušā gadā, uzsākot jauno sezonu. Pašlaik veikalos pircēji jau var iegādāties Latvijā audzētus Ķīnas kāpostus, galviņkāpostus, ziedkāpostus, kabačus, zaļos zirnīšus, burkānus, jaunos sīpolus buntītēs, kolrābjus un, protams, Latvijā audzētus jaunos kartupeļus," sacīja Bite.

Viņa norādīja, ka dārzeņu sortimentu nodrošina kooperatīvi "Mūsmāju dārzeņi", "Baltijas dārzeņi" un "ADS Pagrabs", kuri apvieno vairākas zemnieku saimniecības. Neraugoties sezonālām grūtībām un laika apstākļiem, jaunā raža ir padevusies kvalitatīva un garšīga.

LTVC ir izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Kopš 2004.gada 1.maija LTVC ir uzdots vākt, apkopot un sniegt Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības politikas veidošanai - lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!