Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nogādāts jaunietis, kurš enerģijas dzērienus lietojis kopā ar kafiju un kuram no šāda "kokteiļa" kļuvis slikti, vēsta laikraksts "Diena".

Lai novērstu šādas situācijas, vairāk nekā pirms gada tika sākta diskusija par nepieciešamību līdzīgi kā alkoholu aizliegt enerģijas dzērienu tirdzniecību personām jaunākām par 18 gadiem, atgādina laikraksts.

Lai gan šādu likumprojektu Saeima apstiprināja 1.lasījumā, patlaban tas iestrēdzis un uz priekšu nevirzās. Deputāti gan sola pie šī jautājuma drīz atgriezties, un, iespējams, Lietuvas nesenais lēmums aizliegt enerģijas dzērienu tirdzniecību bērniem līdz pilngadībai būs pamudinājums arī Latvijai darīt to pašu.

Slimnīcā nogādātajam jaunietim bijusi ļoti ātra, neregulāra sirdsdarbība un augsts asinsspiediens. Tikai pēc diennakts ārstniecības iestādē sirdsdarbība puisim atgriezās normas robežās.

BKUS bērnu kardioloģe Ingūna Lubaua "Dienai" atzinusi, ka gadījumi, kad enerģijas dzērienu dēļ slimnīcā nonāk jaunieši, nav reti. Visbiežāk tas notiek, sākoties skolai septembrī vai eksāmenu laikā pavasarī.

Kā laikrakstam paskaidroja viens no enerģijas dzērienu tirdzniecību ierobežojošā likumprojekta autoriem deputāts Vladimirs Reskājs (SC), aizkavēšanās radusies Eiropas Komisijas (EK) dēļ. Proti, lai virzītu šādas izmaiņas, nepieciešams EK akcepts, tāpēc plānotie grozījumi nosūtīti saskaņošanai. Tomēr no vairākām dalībvalstīm saņemti iebildumi.

Atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (RP) "Dienai" apstiprināja, ka tuvākajā laikā likumprojekta tālāku izskatīšanu iekļaus komisijas darba kārtībā.

Kopš šā gada janvāra Lietuvā stājās spēkā stingri ierobežojumi enerģijas dzērienu reklāmai, un patlaban sperts vēl viens solis uz priekšu – no 1.novembra kaimiņvalstī bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam enerģijas dzērienus iegādāties vairs nevarēs. Šādu lēmumu pagājušajā nedēļā pieņēma Lietuvas parlaments, paužot cerību, ka arī citas Eiropas Savienības (ES) valstis sekos šim piemēram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!