Foto: LETA

Nodokļu pārkāpumos pieķertajiem zobārstniecības nozarē strādājošajiem līdz novembra beigām jānovērš visi pārkāpumi nodokļu aprēķinu jomā. Valsts ieņēmumu dienests (VID) brīdina – ja šī iespēja netiks izmantota, sekos represīvie pasākumi.

Oktobrī VID aicināja vairāk nekā tūkstoš zobārstniecības nozarē strādājošos novērst nepilnības nodokļu aprēķinu jomā. VID šajā nozarē konstatējis vairākus riskus, kas norāda ne tikai uz algu "izmaksu aploksnēs", bet arī uz faktisko ieņēmumu neuzrādīšanu pilnā apmērā. Šādas darbības liecina par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, norāda VID pārstāvji.

Nozarē strādājošajiem sava grāmatvedība jāsakārto atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai, tā lai būtu iespējams gūt patiesu iespaidu par uzņēmuma finansiālo stāvokli un naudas plūsmu tajā. Jādeklarē gan saimnieciskās darbības ieņēmumi, gan darbinieki, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā.

Kopumā Latvijā reģistrēti 954 zobārstniecības prakses pakalpojumu sniedzēji, un nozarē strādājošo vidējie mēneša ienākumi ir 580,16 EUR, kas ir 75,7% no vidējās darba samaksas valstī.. Nodokļu pārkāpumu izskaušana zobārstniecības nozarē ir viens no posmiem cīņā ar ēnu ekonomiku Latvijā.

VID pārstāvji aicina iedzīvotājus ziņot par dažādiem pārkāpumiem, tajā skaitā kases čeku neizsniegšanu vai "aplokšņu algu " izmaksāšanu, zvanot uz bezmaksas diennakts uzticības tālruni 80009070 vai sūtot elektronisko vēstuli uz elektroniskā pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv.

"Delfi" jau vēstīja, ka vasarā VID kampaņveidīgi centās panākt nelegālo autoservisu "legalizēšanos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!