Foto: Shutterstock

Lai pārbaudītu, kā būvniecības uzņēmumiem sokas ar elektroniskās darba laika uzskaites sistēmas ieviešanu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis pārbaudes būvobjektos, portālu "Delfi" informēja VID.

Pārbaužu mērķis ir apzināt, vai būvnieki ir izpratuši jaunās prasības un cik veiksmīgi tās tiek pildītas, kā arī mudināt uzņēmējus savlaicīgi novērst iespējamās nepilnības.

Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas būvlaukumā nodarbinātas personas identificēšanai un darba laika reģistrēšanai paredz ieviest elektronisko darba laika uzskaites sistēmu būvniecībā, spēkā stājās šī gada 1. jūlijā. Saskaņā ar likumā noteikto elektroniskā darba laika uzskaites sistēma jāievieš no šī gada 1. oktobra. Jaunā kārtība attiecas uz trešās grupas jaunbūvēm un būvdarbiem, kuru izmaksas ir virs miljona eiro.

Ļaujot būvniecības uzņēmumiem iedzīvināt jauno kārtību un apmācīt darbiniekus sistēmas lietošanā, sākotnēji, veicot pārbaudes, VID sodus nepiemēros. Uzsākot pārbaudes, VID mērķis nav sodīt uzņēmējus, bet apzinot situāciju objektos, pārliecināties vai likuma prasības tiek ievērotas, uzsver iestāde.

VID jau iepriekš norādījis, ka būvniecības jomā līdz šim bijušas darba laika uzskaites nepilnības, kas sekmē ēnu ekonomiku. Proti, lai gan darba vietās pie vispārējā režīmā strādājošiem būvniecības nozares uzņēmumiem 2017. gada astoņos mēnešos vidējā stundas tarifa likme bijusi par 1,3% lielāka nekā vidēji valstī, tomēr vidējie ienākumi darba vietās bijuši par 7,1% mazāki nekā vidēji valstī. Viens no iemesliem zemā atalgojuma līmenim varētu būt neuzrādītais darba laiks būvlaukumā strādājošajiem darbiniekiem, uzskata dienestā.

Godīgas konkurences nodrošināšanai būvniecības nozarē svarīgi, lai jauno darba laika uzskaites kārtību korekti ievērotu pilnībā visi būvniecības uzņēmumi, kuru objekti atbilst likumā definētajiem kritērijiem, uzsver VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!