Foto: F64

Lai gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers aicinājis finanšu ministri nesteigties ar VID struktūrvienību vadītāju rotāciju, jo tādējādi Finanšu un Muitas policiju vadībā varētu nonākt cilvēki, kas tiek uzskatīti par smagos noziegumos apsūdzētā Vladimira Vaškeviča sabiedrotajiem, politiķe no plāna neatkāpjas, atklājis raidījums "Nekā personīga".

Raidījuma rīcībā nonākusi finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) rezolūcija, ar kuru uzdots rotēt četru VID struktūrvienību vadītājus un viņu vietniekus rotēt. Viens no rotējamajiem ir Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Kaspars Podiņš. Izmaiņas skartu arī Muitas policijas priekšnieku Ediju Ceipi, Nodokļu parādu piedziņas pārvales priekšnieku Marjanu Buriju, nodokļu kontroles pārvaldes priekšnieku Ivetu Buškevicu un šo cilvēku vietniekus.

Ministres padomnieka Jurija Spiridonova rakstītajā rīkojumā VID vadītājai Inārai Pētersonei arī pieprasīts pakļaut Finanšu un Muitas policiju tieši VID ģenerāldirektoram. Tas padarītu par nevajadzīgu VID ģenerāldirektora vietnieka Kaspara Čerņecka amatu. Ministre arī likusi Pētersonei sagatavot tādus normatīvos aktus, kas liktu VID iestāžu vadītājus rotēt ik pēc pieciem gadiem. Reformas politiķe pamato ar sabiedrības spiedienu pēc pārmaiņām VID.

Tomēr ceturtdienas rītā, kad notika VID darbinieces Agneses Leimanes aizturēšana Cēsīs, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers bija devies pie finanšu ministres, lai viņu pārliecinātu ar reformām piebremzēt, noskaidrojis "Nekā personīga".

Ģenerālprokurors uzskata, ka Čerņecka, Podiņa un Ceipes vadībā Finanšu un Muitas policijas strādājušas arvien labāk. Pēc sarunas Kalnmeieram radusies pārliecība, ka ministre rīkojumu par rotāciju mainīs, lai nepieļautu, ka Podiņa un Ceipes vietā atgriežas Marjans Burijs un Jānis Kalugins – Austrijā bēguļojošā Vaškeviča domubiedri.

Ne Burija, ne Kalugina vadošos Finanšu un Muitas policijas amatos nebūšot, sola Reizniece-Ozola. Tomēr arī pēc sarunas ar Kalnmeieru viņa neatkāpšoties no ieceres atcelt no amata četru VID struktūrvienību vadītājus, jo sabiedrība prasot radikālas pārmaiņas, viņa skaidrojusi "Nekā personīga".

Tomēr arī VID ģenerāldirektore ir noskaņota pārliecināt ministri, ka viņas iecerētā rotācija nav iespējama. Finanšu policijas priekšnieku ar Nodokļu pārvaldes vadītāju vietām samainīt nevar, jo katram vajadzīgas specifiskas zināšanas. Arī Vaškeviča muitas speciālistus amatā likt nevar, taču VID ģenerāldirektore arī saprotot, ka nepakļaušanās var apdraudēt arī viņas pašas amatu.

Pētersone atzīst, ka Reiznieces-Ozolas rotācijas plāns savā starpā sarīda VID darbiniekus. Pētersone piekrīt Kalnmeieram, ka labāks veids, kā cīnīties pret negodīgiem VID darbiniekiem ir piešķirt papildus resursus VID Iekšējās kontroles birojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!