Foto: DELFI

No trešdienas, 1.oktobra, Krievijas embargo dēļ cietušiem uzņēmumiem Valsts ieņēmumu dienests (VID) piedāvā atlikt nodokļu maksājumus, portālu "Delfi" informē VID.

Atbalsta pasākumi nodokļu saistību izpildes jomā ir noteikti uzņēmumiem, kurus tieši skāruši Krievijas noteiktie importa ierobežojumi, uzņēmumiem, kurus Krievijas embargo skāris pastarpināti, kā arī finansiālās grūtībās nonākušiem uzņēmumiem, kas labprātīgi apliecinās apņemšanos samaksāt kavētos nodokļus.

No 1.oktobra uzņēmumiem, kuriem nodokļu maksājumu termiņa kavējumi ir radušies saistībā ar Krievijas noteikto ierobežojumu Eiropas Savienības produkcijas importam, ir iespēja ar motivētu rakstveida iesniegumu vērsties VID un sadalīt un atlikt uz laiku līdz pieciem gadiem samaksu par nokavētajiem nodokļu maksājumiem.

Uzņēmumam ir jāvēršas VID ne vēlāk kā mēnesi pēc maksājuma termiņa iestāšanās. Atbalstu var saņemt tādas kompānijas, kuru eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējā pārdošanas apjoma. Tāpat nodokļu maksājumu atlikšanu var lūgt uzņēmumi, kuru darbība ir saistīta ar Krievijas noteiktajam ierobežojumam pakļauto preču eksportu, ražošanu, pārvadāšanu vai ekspedīcijas un loģistikas pakalpojumu sniegšanu šādām preču piegādēm vismaz 10% apmērā no kopējā realizācijas, pārvadājumu vai ekspedīcijas un loģistikas pakalpojumu apjoma, ja sankciju ietekmē tiek lauzti piegādes, pakalpojuma, pārvadājumu vai ekspedīcijas un loģistikas pakalpojumu līgumi vai samazināta preces vai pakalpojuma iepirkuma vai pārvadājuma cena, vai samazinājies attiecīgo pakalpojumu apjoms.

Pozitīva lēmuma gadījumā VID rakstveidā vienosies ar nodokļu maksātāju par parāda samaksas grafiku, ņemot vērā to, vai nodokļu maksātājs ievēro nodokļu maksājumu samaksas termiņus un vai pēdējās nodokļu revīzijas laikā nodokļu maksātājam nav konstatēti pārkāpumi.

Tāpat uz šādu atbalstu varēs pretendēt tās kompānijas, kuras Krievijas embargo skāris pastarpināti. Šie uzņēmumi no 2014.gada 1.oktobra līdz 2015.gada 9.augustam četru nodokļa pagarinājumu vietā varēs saņemt sešus nodokļu pagarinājumus vienā nodokļu veidā. Arī šajā gadījumā nodokļu maksātājam ne vēlāk kā mēnesi pēc maksājuma termiņa iestāšanās ir jāvēršas VID ar motivētu rakstveida iesniegumu
VID vērš uzmanību, ka audita vai datu atbilstības pārbaudes rezultātā aprēķināto nodokļu maksājumu, nokavējuma naudas un soda naudas samaksu turpmāk varēs sadalīt termiņos uz laiku līdz pieciem gadiem, jo likums vairs neparedz iespēju maksājumu atlikt.

Tāpat finansiālās grūtībās nonākušajiem nodokļu maksātājiem ir iespēja saņemt VID atbalstu nokavēto nodokļu maksājumu veikšanā, nosakot tiem samaksas termiņu uz laiku līdz pat trim gadiem. Šāda iespēja paredzēta nodokļu maksātājiem, kuri vienlaikus atbilst trim kritērijiem. Par nokavētajiem nodokļu maksājumiem jābūt spēkā esošs lēmumam par nokavēto nodokļu maksājumu bezstrīda piedziņu, lēmumam par nokavēto nodokļu maksājumu bezstrīda piedziņu ir jābūt pieņemtam ne vēlāk kā pirms sešiem mēnešiem, turklāt tam nedrīkst būt aktuālam maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!