Foto: DELFI
Valsts ieņēmumu dienests (VID) iecerējis elektroniski sagatavot sodu par noteiktā termiņā neiesniegtu nodokļu vai informatīvo deklarāciju, paredz Finanšu ministrijas sagatavotā uzziņa par plānotajiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un grozījumiem likumā par nodokļiem un nodevām.

Ar grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā plānots noteikt, ka lietās par nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas neievērošanu administratīvās atbildības īpatnības var noteikt citos likumos. Tādējādi ar grozījumiem likumā par nodokļiem un nodevām iecerēts paredzēt regulējumu attiecībā uz īpatnībām administratīvā pārkāpuma lietās par pārkāpumiem, kuri fiksēti VID elektroniskajā sistēmā (EDS).

Atbilstoši minētajam regulējumam paredzēts noteikt, ka gadījumos, kad nodokļu maksātājs likumos noteiktajā termiņā nebūs elektroniski iesniedzis nodokļu vai informatīvo deklarāciju, VID EDS šo faktu fiksēs un par minēto pārkāpumu tiks uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Minētā procesa ietvaros lēmumu sastādīs VID EDS elektroniski bez nodokļu maksātāja klātbūtnes, tas būs derīgs bez administratīvo sodu piemērojušās amatpersonas paraksta, turklāt to paziņos nodokļu maksātājam ar VID EDS starpniecību.

Informācijas sistēmas iespējamo risinājumu, lai nodrošinātu automatizētu administratīvā pārkāpuma protokola - lēmuma pieņemšanu un tā nosūtīšanu, plānots veidot uz Administratīvo pārkāpumu lietvedības informācijas sistēmas pamata, jo tā ir paredzēta kā vienota vide visu VID administratīvo pārkāpumu lietvedības pārvaldības nodrošināšanai.

FM aprēķinājusi, ka šī mērķa realizēšanas provizoriskās izmaksas var sasniegt 78 126 eiro.

Grozījumi likumprojektos ir VID iniciatīva administratīvo pārkāpumu procesa efektivizēšanai lietās par nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas neievērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!