Foto: LETA
Vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā un Lietuvā pagājušo divu nedēļu laikā mēreni virzījās augšup, iepriekšējā nedēļā pieaugot līdz 46,68 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 7% vairāk nekā nedēļu pirms tam, kad cenas sasniedza 43,69 eiro par MWh.

Kā liecina AS "Latvenergo" apkoptā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām "Nord Pool Spot" biržā 29. un 30. nedēļā, Latvijā un Lietuvā cenas pagājušo divu nedēļu laikā svārstījās no 5,06 līdz 66,73 eiro par MWh.

23. jūlijā un 24. jūlijā tirgus pieprasījums bija tik liels, ka Rīgas pirmā un otrā termoelektrocentrāle (TEC) strādāja ar pilnu pieejamo jaudu, ieņemot būtisku lomu elektroenerģijas cenu diapazona ierobežošanā un stabilizācijā. Rīgas TEC nodrošināja, ka elektroenerģijas vairumtirdzniecības tirgus cenas nepārsniedz elektroenerģijas ražošanas izmaksas kondensācijas režīmā.

Samazinoties gāzes cenām, Rīgas TEC siltumenerģijas tarifs par piegādāto centralizēto siltumu Rīgai jūlijā kārtējo reizi ir samazināts un nu jau līdz 33 eiro par MWh siltuma. Tas ir ļāvis arī AS "Rīgas siltums" samazināt savu realizētā siltuma cenu Rīgas iedzīvotājiem, uzņēmumiem līdz 49 eiro par MWh, kas ir ne tikai zemākā cena starp Baltijas valstu galvaspilsētām, bet arī ir zemākais Latvijas lielo pilsētu vidū - Valmierā, Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jūrmalā un Ventspilī.

Kopš pagājušā gada rudens Rīgas TEC izstrādātā siltuma cena, ko "Rīgas siltums" pārdod "Latvenergo", ir samazinājusies kopumā par 25%, un ir sagaidāms, ka šī cenas samazinājuma tendence turpināsies arī nākamajos mēnešos.

Cenu pieaugumu sākotnēji veicināja augstāks elektroenerģijas cenu līmenis Skandināvijā, bet pieaugumu pēdējā nedēļā galvenokārt noteica par 27% mazāks pieejamās elektroenerģijas importa kapacitātes daudzums no Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, kā rezultātā kopējais importētās elektroenerģijas daudzums no šīm valstīm nedēļas griezumā samazinājās par 19%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Igaunijā pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas tirgus cena biržā samazinājās par 11%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, pēc tam, kad tā uzrādīja 4% kāpumu iepriekšējā nedēļā, un nedēļas griezumā bija vidēji 28,06 eiro par MWh, izlīdzinoties ar Somijas elektroenerģijas tirgus cenām. Igaunijā cenas pagājušo divu nedēļu laikā svārstījās no 1,03 līdz 66,73 eiro par MWh.

Vidējā importa pieejamā kapacitāte no Somijas uz Igauniju šajā periodā bija 950 megavati (MW), bet stundu skaits, kad elektroenerģijas cenas Somijā ir vienādas ar elektroenerģijas cenām Igaunijā, pēdējo divu nedēļu laikā bija 94%. Tikmēr stundu skaits, kad cenas Latvijā un Igaunijā ir vienādas, šī perioda laikā bija vidēji 24%.

Pagājušo divu nedēļu laikā Baltijā elektrostacijas saražoja 64% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 61%, Latvija pagājušajā nedēļā importēja 43%, bet Igaunija saražoja par 8% vairāk elektroenerģijas nekā patērēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!