Līdz ar martu stājas spēkā jaunuzņēmumu atbalsta programmu pieteikšanas un administrēšanas kārtība. Portāls "Delfi" piedāvā uzzināt vairāk par to, kas ir jaunuzņēmumi un kāda veidā tie var pieteikties valsts atbalstam, Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja veidotajā video.

Jaunuzņēmumu atbalsta darbības likums ir unikāls ne tikai Latvijā, bet visā Baltijas mērogā, video skaidro Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretārs Ints Dālderis (V). "Šobrīd mēs vairāk orientējamies uz elektroniskās vides uzņēmumiem, ja tā varētu teikt, augsto tehnoloģiju uzņēmumiem, kuriem ir ļoti viegli savu darbību pārcelt no vienas valsts uz otru, mēs gribam, lai tas notiktu pie mums Latvijā."

Jau vēstīts, ka pērn pieņemts Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums. Likumā noteikta jaunuzņēmuma definīcija un noteiktas tā pazīmes, jaunuzņēmumu atbalsta programmas, jaunuzņēmumu pieteikšanās kārtība minētajām atbalsta programmām, nosacījumi, kas ir un kā tiek piesaistīti kvalificēti riska kapitāla investori un tā tālāk.

Likumā noteiktas vairākas jaunuzņēmumu atbalsta programmas, kas paredz gan fiksētu maksājuma veikšanu par darba ņēmējiem, gan nodokļu atvieglojumus, gan augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei.

Atbalsta programmu piešķiršanai jaunuzņēmumam jāatbilst 10 kritērijiem. Piemēram, viens no kritērijiem nosaka, ka kapitālsabiedrība veic komercdarbību pirmajos piecos gados kopš tās reģistrēšanas komercreģistrā.

Vienlaikus kapitālsabiedrībai jāatbilst vismaz vienai no šādām inovācijas pazīmēm: kapitālsabiedrībai pieder īpašumtiesības uz inovatīva produkta patentu vai tā ir pieteikusi inovatīva produkta patentu; vismaz 70% no darba ņēmējiem ir maģistra grāds vai doktora grāds; pētniecībai un attīstībai ir novirzīti vismaz 50% no kapitālsabiedrības izdevumiem kopš tās reģistrēšanas komercreģistrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!