Foto: LETA
Ja Eiropas digitālais tirgus tiks veidots kā lielākā daļa birokratizētās Eiropas Savienības (ES) reformu, Eiropa digitālajā jomā tiks atsviesta vēl tālāk atpakaļ, intervijā sacīja telekomunikāciju operatora "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) valdes priekšsēdētājs Juris Binde.

Kā savu viedokli skaidro Binde, vēsturiski 80.gadu beigās, 90.gadu sākumā, kad tika izstrādāta GSM sistēma, Eiropa bija nozares absolūtā līdere pasaulē. "Ir pagājis laiks, kad gājām visiem pa priekšu. Piemēram, mēs ļoti aktīvi piedalījāmies GSM izstrādē, ieguldot intelektuālo resursu daudzos procesos," turpina Binde. "Pēc tam šajā procesā sāka iejaukties dažādas institūcijas, vispirms Eiropas Komisija ar dažādu ierēdņu iniciatīvām. Tā rezultātā nozare kļuva pārregulēta. Zuda inovatīvais aizrautības gars, kāds bija līdz tam."

Kā norāda Binde, patlaban GSM asociācija ir palikusi tikai kā birokrātiska virsbūve, zaudējot savu spēku kā nozares virzītāja. "Līdz ar to arī Eiropa ir pazaudējusi savu līdera godu, kas pārgājis uz Āziju, it sevišķi Dienvidkoreju un Ķīnu, kas ļoti strauji attīstās," piebilst Binde.

Tāpat Binde norāda, ka daudzu piesauktais Amerikas Savienoto valstu modelis ar dažiem lieliem operatoriem nav patērētājiem īpaši patīkams. "Amerikā ir tikai trīs galvenie operatori un arī cenas ir krietni lielākas nekā vidēji Eiropā, un, ņemot vērā, ka Latvijā tās ir vēl zemākas, tad cenas ASV ir trīs līdz četras reizes lielākas nekā Latvijā," piebilst Binde.

LMT dibināts 1992.gadā kā pirmais mobilo sakaru operators valstī. 49% uzņēmuma pieder zviedru "TeliaSonera", 23% - "Lattelecom", 23% - Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) un 5% - Latvijas valstij.

Uzņēmums pērn apgrozījis 144 miljonus eiro, bet nopelnījis 19,6 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!