Foto: Publicitātes foto
Žurnāliste Rita Bolotska, kas Rīgā ieradusies, lai atspoguļotu dokumentālā kino festivāla "ArtDocFest" norisi, kļuvusi par "bruņotas sagrābšanas" aculiecinieci viesnīcā "Apalenis" Rīgā, Lauvas ielā, viņa pastāstījusi portālam "Rus Delfi". "Stāsts ir komisks, bet tajā pašā laikā arī šausmīgs vai vismaz biedējošs," viņa atzīst.

Kā noskaidrojis portāls "Delfi", nekustamajam īpašumam nule mainījušies īpašnieki, bet viesnīcas apsaimniekotāja SIA "Larota" zaudējusi nomas tiesības īpašumā. Līdzšinējais viesnīcas īpašnieks gan, visticamāk, arī bijis saistīts ar "Larotu".

Īpašuma līdzšinējais īpašnieks ir savulaik miljonāru sarakstos figurējušais viesnīcu nozares uzņēmējs Ivans Apalenis.

"Rīgā es ierados 14.oktobrī. Agri no rīta apmetos viesnīcā "Apalenis" (Lauvas ielā 2). Es pazinu šo viesnīcu - vienreiz jau tajā paliku. Pieticīga, bet gaumīga ar normālām brokastīm. Cenas zemākas nekā citur - 20 eiro par atsevišķu, simpātisku istabiņu. Personāls pieklājīgs, viss kārtībā," stāsta žurnāliste.

Savukārt no rīta sācies īsts šovs - visu pirmo stāvu, ieskaitot reģistratūru, pārņēmuši bruņoti cilvēki maskās. Pie mājas stāvējušas, pēc Bolotskas teiktā, policijas mašīnas. Viņa secinājusi, ka ieradušies likumsargi, un viņas pirmā doma bijusi - viņi tvarsta noziedzniekus un ierīko slēpni.

Kad viņa devusies prom no viesnīcas, domājusi, ka vakarā policijas tajā vairs nebūs, tādēļ ļoti izbrīnījusies, vakarā atkal redzot bruņoto grupu. Bolotsku ielaiduši pēc rūpīgas pārbaudes.

Nākamajā dienā - 16. oktobrī - viesnīcā vairs nebija ne brokastu, ne apkalpojošā personāla. Tāpat tajā vairs netika reģistrēti jauni klienti, bet esošie pamazām devās prom. "Pa gaiteņiem staigāja tikai cilvēki maskās. Uz vakarpusi tās sāka vilkt nost. Mēs pat sākām sveicināties."

Līdzīga aina viesnīcā bijusi arī pirmdien, 17. oktobrī.

Bolotska secina, ka viesnīcā notiek īpašuma pārdale. Viņa atzīst, ka tas atgādina Maskavu 90. gados, bet pauž izbrīnu, ka mūsdienās kaut kas tāds vēl iespējams.

"Man te vēl jāpavada viena nakts," pirmdienas vakarā viņa rakstīja. "Katram gadījumam pie durvīm lieku krēslu un koferi. Eju gulēt apģērbta - arī katram gadījumam. Visādi var notikt! Mēģinu vismaz kādā mērā būt gatava."

Viņa piemetina, ka kolēģiem lūgusi policijā noskaidrot, kas viesnīcā notiek. 16. oktobrī policija atbildējusi, ka "informācija netiks sniegta".

Kā liecina zemesgrāmatas dati, līdz šī gada 9. septembrim gan ēka, gan zeme zem tās piederēja uzņēmumam SIA "Viesis 2", bet par attiecīgi 623 tūkstošiem eiro un 2,1 miljonu eiro īpašumu iegādājusies Igaunijas firma "1Home Group AS".

Nekustamais īpašums par 3,15 miljoniem eiro ieķīlāts "DnB bankā".

Tiesa gan, saskaņā ar 2014. gada augusta Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu uzņēmumam "Larota" tika noteiktas nomas tiesības uz ēku Lauvas ielā 2. Šis tiesas lēmums nav pieejams publiskajā tiesu nolēmumu sistēmā, tomēr no citiem "Lursoft" datu bāzē atrodamiem ar minētajiem uzņēmumiem saistītiem dokumentiem secināms, ka konkrētā tiesvedība saistīta ar līdzšinējā īpašnieka "Viesis 2" maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības procesa lietu.

Tikai pāris mēnešus vēlāk - 2014. gada novembrī Vidzemes priekšpilsētas tiesa atcēlusi nodrošinājumu - nomas tiesības "Larotai". Tomēr šīs izmaiņas zemesgrāmatā reģistrētas tikai 2016. gada aprīlī, savukārt septembra beigās abi īpašumi - būve un zeme - apvienoti vienā.

Gan maksātnespējas procesā ierautais bijušais īpašnieks "Viesis 2", gan nomnieks un viesnīcas apsaimniekotājs "Larota", šķietami pieder vienai ģimenei - pirmajam uzņēmumam īpašnieki ir Francis Apalenis (30%) un Ivans Apalenis (70%), bet pelnošā firma "Larota" (pērn apgrozījums 938 tūkstoši eiro, bet peļņa - 67 tūkstoši eiro) pieder Aleksandram Apalenim.

Savukārt jauno īpašnieku - Igaunijas uzņēmuma - akcionāri ir kaimiņvalstī pazīstamas nekustamā īpašuma investīciju kompānijas "1Home Management", "1Invest Management" un "Ingman Baltic Sea Finance".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!