Foto: Wikimapia.org

Pilnsabiedrība "PMK un BBA" nav līgumā noteiktā termiņā īstenojusi darbus, nodarot būtiskus zaudējumus, tāpēc VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izbeidz līgumu ar būvuzņēmēju par būvdarbu veikšanu objektā "Rakstniecības un mūzikas muzejs" Rīgā, Pils laukumā 2, paziņojumā medijiem vēsta VNĪ.

Līgums ar "PMK un BBA" noslēgts 2016. gada 28. aprīlī. Tas paredzēja darbus pabeigt līdz šī gada 26. janvārim. Muzeja rekonstrukcijai piesaistīts Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finansējums, kura izmantošana ir apdraudēta kavēto darbu dēļ.

VNĪ pieprasīšot uzņēmumam atlīdzināt radītos zaudējumus. Savukārt darbu pabeigšanai tikšot organizēta jauna iepirkumu procedūra.

Kultūras ministrija informē, ka tā 2013. gadā Rakstniecības un mūzikas muzeja restaurācijai un pārbūvei, ekspozīcijas koncepcijas izstrādei un īstenošanai piesaistīja EEZ finansējumu 4,2 miljonu eiro apmērā.

KM lūgs VNĪ iesniegt precizētu projekta īstenošanas grafiku, kā arī jau otro reizi ir lūgusi EEZ finansējuma donorvalstīm pagarināt finansējuma attiecināmības termiņu. Sarunās panākta vienošanās, ka attiecināmās izmaksas par pārbūves un restaurācijas darbiem, kas veikti līdz šī gada 30. aprīlim, varēs segt no EEZ līdzfinansējuma pie nosacījuma, ja darbi tiek pabeigti līdz šī gada beigām.

KM aicina VNĪ paātrināt jauna būvnieka meklējumus, lai līdz šī gada beigām varētu pabeigt muzeja ēkas pārbūves un restaurācijas darbus. Tāpat KM lūdz steigšus atrisināt jautājumu par muzeja pagaidu telpām.

Pārbūve bija nepieciešama, jo muzeja telpas ne tikai nebija estētiski pievilcīgas, bet fasādes un iekštelpu stāvoklis apdraudēja cilvēku drošību.

Kā liecina "Lursoft" dati, pilnsabiedrību "PMK un BBA" veido divi uzņēmumi – SIA "Baltic Builders Alliance", kas pieder vairākos skandālos ierautajam Ivo Čerbakovam, un SIA "Jēkabpils PMK", kur lielākais īpašnieks ir Arnis Putniņš (50%), bet pa 25% daļu katram pieder Mārim Dimantam un Vladislavam Skačko.

Darbi, kurus VNĪ apņēmusies īstenot šī projekta ietvaros ir ēkas atjaunošana, muzeja labiekārtošana, tostarp ekspozīciju izveide, pieredzes apmaiņa ar Norvēģijas partneriem par muzeja ekspozīciju izveidošanu, projekta vadība, publicitātes aktivitātes.
Muzeja ēkas īpašnieks ir valsts Finanšu ministrijas personā; ēkas valdītājs un projekta īstenotājs ir VNĪ.

Jau vairākkārt ziņots, ka līdzīgu apsvērumu dēļ pērnā gada augustā VNĪ vienpusēji lauza līgumu par "RBSSKALS Būvvadība" par bijušās Tabakas fabrikas atjaunošanu Miera ielā. Būvdarbu līgumcena bija nepilni divi miljoni eiro, neskaitot PVN.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka par Tabakas fabrikas tālākās pārbūves veicēju izvēlēts uzņēmums SIA "Abora", ar kuru noslēgts līgums par pieciem miljoniem eiro, neskaitot PVN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!