Foto: Shutterstock
Zemes iegādes programmai piešķirs papildu 15 miljonus eiro, paredz otrdien valdībā atbalstītie noteikumu grozījumi.

Izmaiņas noteikumos paredz aizdevumu finansējuma palielināšanu par 15 miljoni eiro, lai arī turpmāk nodrošinātu aizdevumu izsniegšanu. Tādējādi šim mērķim paredzētā kopsumma sasniegusi 70 miljonus eiro, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Lauksaimnieki aizdevumus pārsvarā izmanto tam, lai iegādātos savā īpašumā līdz šim nomāto zemi. "Tas ir būtiski, lai nodrošinātu šo saimniecību turpmākās darbības stabilitāti nākotnē attiecībā uz galvenā ražošanas resursa – zemes – pieejamību," uzsvēra ZM.

Līdz 30. septembrim ir piešķirts 1041 aizdevums par kopējo summu 51 983 471 eiro un noslēgti 1011 līgumi kopsummā par 50 328 523 eiro.

Jau vēstīts, ka zemes kreditēšanas programma sāka darboties 2012. gada jūlijā. Kreditēšanu administrē "Lauku attīstības fonds" sadarbībā ar "Latvijas attīstības finanšu institūciju "Altum"". Programma darbosies līdz 2020. gada 31. janvārim.

Atbalsta programma nepieciešama, jo no 2010. gada zemei, kas netiek apstrādāta, tiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa papildlikme 1,5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības. Tāpēc tie zemes īpašnieki, kuri neražo lauksaimniecības produkciju un nespēj nodrošināt savu īpašumu uzturēšanu, varētu pārdot zemi tiem lauksaimniekiem, kuri ir ieinteresēti to iegādāties ražošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!