Foto: DELFI Aculiecinieks

Par spīti tam, ka Pārtikas veterinārais dienests (PVD) un Valsts ieņēmumu dienests Rīgas Centrāltirgū īsteno regulārus reidus, lielākie tirgotāji visbiežāk paliek neskarti, jo informācija par kontrolēm tiek savlaicīgi nopludināta, pirmdien vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens."

Eksperimentā par to pārliecinājušies arī "Aizliegtā paņēmiena" žurnālisti. Raidījums norāda, ka nopietnas aizdomas par ziņu izpaušanu krīt uz tirgus Sanitārās daļas vadītāju Mariju Pisčikovu, kura savulaik pati strādājusi PVD, kā arī uz viņas nodaļas darbinieku.

Eksperimenta laikā žurnālisti Centrāltirgus teritorijā esošajā Nakts tirgū pārdeva rudens avenes, un vienlaikus pirms tam, uzdodoties par citu tirgotāju, informēja par to PVD ātrās reaģēšanas daļu, kas solīja ierasties un visu pārbaudīt.

Viltus tirgotājs piezvanīja arī pašai Piščikovai, jautājot, vai viņai jau ir informācija par paredzēto reidu. Viņa to noliedza, bet vakarā – pirms PVD ierašanās Nakts tirgū, bija ieradusies pati personīgi, apstaigāja tur esošos tirgotājus, kā rezultātā vairāki no tiem savu produkciju pārstāja tirgot, un atsāka to darīt tikai tad, kad pārbaude bija galā.

Par šādu "ziņošanas" sistēmu raidījumam izpļāpājās arī kāda Rīgas centrāltirgus regulāra pārdevēja, kas apliecināja, ka par gaidāmajām pārbaudēm tirgotājus informējot Rīgas centrāltirgus ārsts.

"Pāris sezonas ir nācis pašai tirgoties Nakts tirgū ar vietējo produkciju no ģimenes zemnieku saimniecības. (..) Lielie tirgotāji jau vakarā tiek informēti par iespējamām pārbaudēm. Ir nācies novērot, ka Rīgas Centrāltirgus tirdzniecības organizācijas nodaļas vadītājs Aivo Bruģis, piemēram, mēdz apstaigāt lielos tirgotājus, jau pēc sava darba laika, vakarā, kad gaidāma pārbaude," atklājusi tirgotāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!