Foto: LETA

Latvijas zivrūpnieku zaudējumi pēc Krievijas nesenā lēmuma uz diviem mēnešiem aizliegt konservu eksportu ir aptuveni 100 līdz 200 miljoni eiro, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Vienlaikus nozares atbildīgais ministrs norādīja, ka patlaban izveidota dara grupa strādā pie precīzākiem aprēķiniem, mierinot, ka kaimiņvalsts aizlieguma dēļ "ne jau pilnīgi visa zivrūpniecība apstāsies".

Divu mēnešu laikā Pārtikas veterinārajam dienestam kopā ar nozares pārstāvjiem jāizpēta produkcijas problēmas, proti, benzopirēna normas pārsniegumi un sterilizācijas jautājumi un spēja izsekot produkcijas pārvietošanās ceļus. Ministrs norādīja, ka Krievijas eksperti pēc vizītes esot norādījuši, ka patlaban nav iespējams izsekot tam, kā zivis no kuģa nonāk konservu bundžā un pēcāk – uz pircēju galda.

Kā sacīja Dūklavs, Latvija jau ir oficiāli paudusi savu neapmierinātību Krievijai saistībā ar zivrūpniecības produktu eksporta aizliegumu. Ministrs skaidroja, ka Krievijas pārstāvji pārbaudījuši tikai četrus Latvijas zivrūpniecības uzņēmumus, bet liegums uzlikts visai nozarei.

Jau ziņots, ka saistībā ar Krievijas noteikto zivju izstrādājumu importa aizliegumu Liepājas zivju konservu ražotājs "Kolumbija Ltd." nolēmis būtiski samazināt ražošanu, atlaižot aptuveni 240 darbiniekus.

Tāpat vēstīts, ka likstas piemeklējušas ar citu uzņēmumu Liepājā - metālapstrādātāju "KVV Liepājas metalurgs". Uzņēmums nolēmis samazināt ražošanas jaudas un atlaidis daļu darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!