Foto: LETA

Bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš piekritis, ka pārkāpis savas pilnvaras, taču neatzīst, ka pašvaldība viņa dēļ uzņēmusies parādsaistības uz nezināmiem noteikumiem, otrdien raidījumam "LNT Ziņas" 200 miljonu eiro vekseļa gadījumu komentējis pats Āboliņš (Vidzemes partija).

Viņš skaidrojis, ka doma bijusi nevis ņemt aizņēmumu vai kā citādi apgrūtināt pašvaldības budžetu, bet gan saņemt papildu līdzekļus no kompānijas "Riverside HK Ltd." Savukārt naudu bijis paredzēts ieguldīt dažādos attīstības objektos.

"Tie ir līdzekļi bez nekādiem garantiem, bez ķīlām, kas liekas, ka tas tā nevarētu būt, bet tā būtu arī šī līguma būtība, ka mēs neuzņemamies nekādas parādsaistības," raidījumam izveidojušos situāciju skaidrojis Āboliņš.

Jau ziņots, ka Āboliņš atkāpies no amata pēc tam, kad atklātībā nācis fakts par viņa parakstītu 200 miljonu eiro vekseli.

Pirms vairākām dienām Āboliņš vērsies Valsts kasē ar lūgumu apstiprināt Lielvārdes pašvaldībai aizdevuma ņemšanu no kādas Lihtenšteinā reģistrētas ārzonas kompānijas. Vēl viņš lūdzis Valsts kasei sniegt galvojumu par šo summu.

Galvojums nozīmētu, ka gadījumā, ja pašvaldība nespētu savas saistības pildīt, tās pārņemtu valsts.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) raidījumam atzinis, ka tas ir nebijis gadījums Latvijas vēsturē. Gerhards skaidrojis, ka iespēja ņemt šādu aizņēmumu domes priekšsēdētājam nav paredzēta likumā.

Otrdien līdz pulksten 17:00 Āboliņam bija jāiesniedz visi dokumenti par viņa rīcību. Raidījums saņēmis apstiprinājumu, ka dokumenti esot iesniegti. Patlaban tie esot VARAM un Finanšu ministrijas rīcībā, un abas ministrijas tos izvērtēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!