Foto: LETA

Labklājības ministrijai un Veselības ministrijai otrdien būs jānāk klajā ar priekšlikumiem, kā ierobežot sociālā budžeta izdevumus, portālam "Delfi" pastāstīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

"Mēs redzam, ka vēl joprojām pieaug sociālā budžeta izdevumi slimības lapām, summas aug un arī slimību lapu skaits aug," skaidroja ministre, piebilstot, ka summu pieaugumu var izskaidrot ar vidējās darba algas kāpumu.

"Satraucoši ir tas, ka, pat neskatoties uz to, ka mēs nākamajā gadā plānojam ieguldīt veselības nozarē apmēram 200 miljonus eiro, tās tendences jeb prognozes nerāda uzlabojumus slimību lapu skaita ziņā. Tas nav pareizi. Ja mēs investējam līdzekļus, būtu svarīgi, ka mēs redzam arī kādu praktisku uzlabojumu," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Ministre atgādināja, ka jau pērn veiktas darbības, lai sociālā budžeta izdevumus ierobežotu. Saeima pērn galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā, kas noteica augstākas prasības bezdarbnieka pabalsta saņemšanai, lai novērstu pabalsta sezonālu izmantošanu.

Grozījumi nosaka, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas, lai iegūtu bezdarbnieka pabalstu, jāveic ilgāk nekā iepriekš – vismaz 12 mēnešus 16 mēnešu laikā, lai novērstu pabalstu sezonālu izmantošanu.

Finanšu ministre tagad atzīst, ka šādi grozījumi ir devuši tūlītēju efektu. "Izskatās, ka noteikti ir mazinājušies tie gadījumi, kad uzņēmumi, zinot, ka ir sezonāls darbs, cilvēkus atlaiž, lai uz brīdi tie saņemtu bezdarbnieku pabalstus. Tad atkal, sākoties sezonai, pieņem atpakaļ viņus darbā."

Tagad ir svarīgi saprast, vai "šī tendence no bezdarbnieku pabalstiem nav pārgājusi uz slimības lapām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!