Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien vienojās palielināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.augusta, nevis no 1.jūlija, kā bija plānots iepriekš, portāls "Delfi" uzzināja komisijas sēdē.

Otrajā lasījumā atbalstītais likumprojekts arī paredz, ka akcīzes nodokļa likme sidram netiks samazināta.

Pret akcīzes palielinājumu jau no 1.jūlija iebilda alkohola ražotāji. "1.jūlijs ir tepat pie sliekšņa, un, ja likumu izsludina 28.jūnijā, paliek tikai divas dienas, lai izmaiņas ieviestu dzīvē," klāstīja Latvijas alus darītāju asociācijas pārstāvis Pēteris Liniņš, aicinot pārejas periodu pagarināt līdz 1.augustam. Priekšlikumam pievienojās arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Darba devēju asociācijas pārstāvji.

Arī Saeimas Juridiskais birojs vērsa uzmanību uz īso termiņu, kas ierobežo Valsts prezidenta tiesības.

Budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis sākotnēji par šo ieceri pauda skepsi, jo papildu ieņēmumi paredzēti konkrētam mērķim, tostarp skolēnu brīvpusdienām.

Deputāts Imants Parādnieks (NA) sākotnēji uzsvēra, ka par akcīzes nodokļa likmju izmaiņām uzņēmēji zināja jau martā, taču vēlāk norādīja, ka, nesamazinot nodokļa likmi sidram, plānotie papildu ieņēmumi šā gada budžetā pieaugs no 3,3 miljoniem eiro līdz 4,1 miljonam eiro. Savukārt 4. klases skolēnu brīvpusdienām no 1.septembra nepieciešami 1,8 miljoni eiro. "Pēc būtības izmaiņas var stāties spēkā no 1.augusta, tāpat ieņēmumi būs lielāki nekā plānots," viņš teica, norādot, ka "mīļā miera labad" var piekrist termiņa atlikšanai.

Atšķirībā no pirmā lasījuma, izskatot likumprojektu otrajā lasījumā, deputāti vienojās noteikt akcīzes likmes tikai 2015.gadā.

"Protams, ka nozarē paliek neziņa par nākamo, aiznākamo un turpmākajiem gadiem, bet nākotni paredzēt mums nav lemts," citējot dziesmas vārdus, sacīja Šadurskis.

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz nodokļa likmi alum no šā gada 1.jūlija palielināt par 22,6%, bet nodokļa likme vīnam pieaugs par 9,3%. Šāds pieaugums paredzēts arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% un dzirkstošiem raudzētiem dzērieniem.

Starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% akcīzes nodoklis no jūlija tiks palielināts par 9,3%, bet, ja spirta saturs ir virs 15% un zem 22%, akcīzes nodoklis pieaugtu par 10,4%.

Spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem likmes kāpums no šā gada jūlija paredzēts par 1,7%.

Likumprojektu trešajā, galīgajā lasījumā Saeima varētu skatīt šā gada 18.jūnijā.

Jau vēstīts, ka konceptuāli atbalstītais likumprojekts paredzēja likmi palielināt trīs reizes - šā gada 1.jūlijā, 2016.gada 1.aprīli un 2017.gada 1.aprīlī. Līdz ar to bija iecerēts samērot gan valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus, nodrošinātu papildu ieņēmumus pamatbudžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!