Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Kopumā nodokļa likmi plānots palielināt trīs reizes - šā gada 1.jūlijā, 2016.gada 1.aprīli un 2017.gada 1.aprīlī. Līdz ar to iecerēts samērot gan valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus, nodrošinātu papildu ieņēmumus pamatbudžetā.

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz nodokļa likmi alum no šā gada 1.jūlija palielināt par 22,6%, no nākamā gada 1.aprīļa par 10,5%, bet no 2017.gada aprīļa - par 4,8%.

Savukārt akcīzes nodokļa likmi raudzētajiem dzērieniem paredzēts diferencēt. Nodokļa likme vīnam jau šogad pieaugs par 9,3%, bet vēlāk vēl par 5,7% un 5,4%. Šāds pieaugums paredzēts arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% un dzirkstošiem raudzētiem dzērieniem.

Raudzētiem dzērieniem, kur spirta saturs ir mazāks par 6%, akcīzes nodokli plānots samazināt par 45,3% no šā gada jūlija, savukārt 2016. un 2017.gadā gaidāms pieaugums attiecīgi par 5,7% un 5,4%.

Šāda pieeja rosināta, lai akcīzes nodokļa likme vieglajiem raudzētajiem dzērieniem (sidriem) būtu konkurētspējīga Baltijas valstu starpā, kā arī lai veicinātu šo dzērienu ražošanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, skaidroja Saeimā.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) aicināja nesamazināt akcīzes nodokļa likmi nevienam no alkohola veidiem, vēršot uzmanību uz to, ka sidru bieži dzer jaunieši.

Tāpat viņa ieskatā Latvijā pārāk daudz tiek ņemtas vērā alkohola ražotāju intereses.

Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis ( V) norādīja, ka dabiski raudzētos sidrus Latvijā ražo tikai vietējie ražotāji, turklāt tas aizņem ļoti nelielu tirgus daļu.

Jaunieši šos dzērienus neizvēlas savu "netikumīgo vajadzību" apmierināšanai to cenas dēļ, viņš piebilda.

Likumprojektā arī paredzēts palielināt nodokļa likmi starpproduktiem - starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% akcīzes nodoklis tiktu palielināts par 9,3%, 5,7% un 5,4%, bet, ja spirta saturs ir virs 15% un zem 22%, akcīzes nodoklis pieaugtu par 10,4%, 5,5% un 6%.

Spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem likmes kāpums no šā gada jūlija paredzēts par 1,7%, vēlāk - par 1,1% un par 0,7%.

Saskaņā ar likumu komersantiem būs jāveic inventarizācija par uzskaitē esošajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas ir laisti brīvam apgrozījumam vai nodoti patēriņā pēc tam, kad notiek akcīzes nodokļa likmju maiņa.

Par akcīzes nodokļa likuma grozījumiem Saeimai jālemj trijos lasījumos. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!