Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā visbiežāk patentmaksu izvēlas maksāt fotogrāfi, frizieri, aukles un nagu kopšanas speciālisti, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija par patentmaksas maksātājiem maija sākumā.

Pēc VID datiem, fotogrāfiem 2015.gada 1.maijā bija izsniegti 272 patenti, frizieriem - 136, auklēm - 135, bet nagu kopšanas speciālistiem - 66 patenti.

Kopumā Latvijā šogad maija sākumā reģistrēti 1178 patentmaksas maksātāji. Tostarp visvairāk jeb 748 patentmaksas maksātāji bija Rīgas reģionā, seko Kurzeme - 152, Vidzeme - 141, Zemgale - 104, bet vismazāk Latgalē - 33.

Visbiežāk kā patenta darbības vietu patentmaksātāji ir norādījuši Rīgu (563 gadījumos), Ķekavas novadu (61 gadījumā), Mārupes novadu (35 gadījumos), Jūrmalu (33 gadījumos) un Valmieru (31 gadījumā).

No 2010.gada 1.janvāra ir ieviestas patentmaksas, kas ir orientētas uz individuālajiem uzņēmumiem, piemēram, amatniekiem, frizieriem utt.

Patentmaksas ir nodokļu maksājums, kas apvieno iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Patentmaksas ikmēneša apmērs piemērojams atkarībā no saimnieciskās darbības jomas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!