Foto: DELFI

Pēc Finanšu ministrijas (FM) nodokļu reformā plānoto akcīzes likmju ieviešanas vietējais alkohola tirgus saruks par 10-12% , prognozēja Latvijas alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols.

"Pirktspēja saglabāsies līdzšinējā, bet, neraugoties uz to, vietējais alkohola tirgus kritīs par 10-12%. Patlaban alkohola tirgus aug. Tas nenotiek vietējā patēriņa dēļ, bet gan pateicoties Latvijas un Igaunijas pierobežas tirdzniecībai. Vietējais tirgus vai nu saglabājas esošajā apmērā vai krītas par 1-2%," pauda Vītols, piebilstot, ka pēc akcīzes nodokļa likmju paaugstināšanas stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, varētu pieaug arī nelegālā alkohola tirgus apmēri Latvijā.

Viņš atgādināja, ka 2008. gadā, kad akcīzes nodokļa likme alkoholam bija par 56% zemāka, valsts budžeta tika iekasēts vairāk nekā patlaban. Tas esot saistīts ar joprojām augsto nelegālā tirgus īpatsvaru. Ieviešot plānotās akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem, tiek riskēts, ka daļa cilvēku atkal meklēs nelegālas iespējas iegādāties stipros dzērienus, pauda Vītols.

LANA izpilddirektors arī piebilda, ka Pasaules Bankas eksperti, kas veikuši Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu, iesaka pārtraukt akcīzes nodokļa paaugstināšanu stiprajam alkoholam, turpretī akcīzes nodokli paaugstināt tikai alum un vīnam. "Mēs saprotam, ka valsī vajag naudu un atbalstām nodokļu reformu, bet uzskatām, ka nepieciešamos ieņēmumus var gūt, neceļot akcīzes nodokļa likmes vai kāpinot tās daudz saprātīgāk. Tirgu noteikti bojā nesaprātīgu akcīzes nodokļa likmju celšana un šāds apmērs, kāds patlaban tiek piedāvāts, noteikti ir nesaprātīgs," uzsvēra Vītols.

Viņš arī pauda neapmierinātību, ka, izstrādājot nodokļu reformu, nav ņemts vērā alkohola nozares skatījums un nozares rosinājumi netiek vērtēti arī darba grupā. "Premjers minēja, ka būs sarunas ar nozari, bet mums līdz šim ir bijusi tikai viena tikšanās, kurā mums prezentēja plānotās nodokļu izmaiņas. Mēs, protams, uzrakstījām vēstuli ar viedokli par plānoto reformu. Atbildes nav un izskatās, ka reforma virzīsies uz priekšu tālāk," pauda Vītols.

Pēc viņa teiktā, veicot biežas izmaiņas akcīzes nodokļa likmēs alkoholiskajiem dzērieniem, valdība netur iepriekš doto vārdu. "Vienojāmies par konkrētu akcīzes nodokļa likmju kāpumu trijiem gadiem, tajā skaitā 2018. gadā," teica Vītols.

Kā ziņots, nodokļu reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam, liecina FM saskaņošanai nodotās nodokļu reformas pamatnostādnes.

Vīna akcīzes nodokli plānots celt par 18% - no esošajiem 78 eiro par par 100 litriem līdz 92 eiro. Akcīzes nodoklis alum varētu augt par 24% - no esošajiem 4,5 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu līdz 5,6 eiro.

Alkohola starpproduktiem no 15 līdz 22 tilpumprocentiem plānots celt akcīzi par 15% - no esošajiem 130 eiro par 100 litriem līdz 150 eiro. Savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem plānots celt akcīzes nodokli par 15% - no esošajiem 1450 eiro par absolūtā spirta procentu līdz 1670 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!