Foto: F64

Saeimas Mājokļa jautājumu apakškomisija šodien nolēma rosināt dalītā īpašuma piespiedu nomas maksu vairāku gadu laikā samazināt no likumā noteiktajiem 6 % līdz 3 % no zemes kadastrālās vērtības.

Apakškomisijas rosinājums, kuru prezentēja tās priekšsēdētājs Jānis Tutins (S), paredz no 2018. gada noteikt nomaksas maksu līdz 5 %, no 2019. gada - līdz 4 %, un no 2020. gada – līdz 3 %.

Šodienas sanāksmē tika uzklausīti dzīvokļu īpašnieki, kuri gan racionāli, gan dažbrīd emocionāli uzsvēra problēmu ar nomas maksas apmēru. Kā viena no dzīvokļu īpašnieku biedrības pārstāvēm apakškomisijā uzstājās arī bijusī Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova. Biedrības pārstāvji norādīja, ka bez nomas procenta samazināšanas nepieciešams sakārtot arī kadastrālās vērtības noteikšanas sistēmu.

Par ierosinājumu samazināt nomas lielumu gan vēl būs jālemj atbildīgai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un, ja tas saņems komisijas atbalstu, pēc tam arī parlamentam.

Piespiedu dalītā īpašuma problēmu dažādas valdības ir mēģinājušas risināt jau vairākus gadus – ir piedāvāti dažādi risinājumi, taču tālāk par diskusijām parasti nav tikts. Šī problēma īpaši asi jūtama Rīgā, kur daudzas daudzdzīvokļu mājas atrodas uz privātīpašniekiem piederošas zemes, kā rezultātā to iemītniekiem ir jāmaksā iespaidīgas nomas maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!