Foto: morgueFile
Jau ierasts, ka jaunais gads Latvijā nes būtiskas izmaiņas saistībā ar nodokļu maksāšanu - vasaras karstumā un rudens drēgunumā notikušās diskusijas par "pareizāko" darbaspēka nodokļu samazināšanas un dzimstības veicināšanas modeli jau drīzumā atstās vairāk vai mazāk jūtamas sekas kā ikviena darbaņēmēja un darbadevēja, tā arī jauno vecāku un pensionāru dzīvē.

Darba ņēmēji, jo īpaši tie, kas saņem samērā nelielu darba samaksu, savos maciņos jau drīzumā varētu izjust ieguvumus no minimālās mēnešalgas un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamā minimuma palielināšanas. Savukārt 2012. gadā solītā nodokļa likmes samazināšana ir atlikta līdz 2014. gadam, taču nedaudz samazināsies sociālo iemaksu likme. 


Jaunajiem vecākiem jāatceras, ka izmaiņas, kas vecākiem dos iespēju izvēlēties tā dēvēto māmiņalgu saņemšanas laiku un tās apmēru, pilnā apmērā stāsies spēkā no 2014. gada 1. oktobra. 

Savukārt tiem, kas iecerējuši doties vecuma pensijā, jārēķinās, ka tagad pensionēšanās vecums jau ir par trim mēnešiem lielāks nekā vecajā gadā.

Protams, ikviens Latvijas iedzīvotājs izjutīs to, ka mūsu banku kontos esošā nauda jau 2014. gada iestāšanās brīdī ir pārvērtusies eiro. Tie, kuri mājās vēl glabā latus, veikalos savus skaidrās naudas uzkrājumus var tērēt vēl divas nedēļas. Pēc tam latus pret eiro varēs apmainīt tikai bankās. 


No 2014. gada 1. janvāra spēkā stājas arī pērnvasar pieņemtie Civillikuma grozījumi, kas noteic, ka līgumsoda un likumisko procentu apmērs nedrīkst pārsniegt 10% no pamatparāda vai galvenās saistības apmēra. 

Tāpat spēkā stāsies Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi, kas noteic, ka pašapkalpošanās veikalos alkoholiskie dzērieni, izņemot alu, kuros spirta saturs pārsniedz  5,8 tilpumprocentus, jāizvieto nodalītā zonā vai arī "grādīgo" dziru mazumtirdzniecība organizējama, individuāli apkalpojot katru pircēju. Alkoholisko dzērienu tirdzniecības zonās tirgotājiem jāorganizē nepārtraukta videonovērošana un videoierakstīšana. 

No 1. janvāra pieaug akcīzes nodoklis visiem tabakas izstrādājumiem, kā arī nodoklis par tā dēvēto autogāzi - atbilstoši 2013. gada novembrī pieņemtajiem likuma "Par akcīzes nodokli" grozījumiem, tas palielināts no 128, 06 eiro līdz 161 eiro par 1000 kilogramiem.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!