Foto: LETA

Valdība otrdien akceptēja Finanšu ministrijas (FM) izstrādātos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, kas paredz atvieglot nodokļa administrēšanu un kārtību, kādā PVN 0% likme piemērojama degvielas piegādēm, ja tā Latvijā piegādāta ASV vēstniecībai un tās diplomātiskajiem un konsulārajiem aģentiem.

Kā norāda FM, likumprojekta mērķis ir precizēt PVN likuma regulējumu, veicinot PVN labprātīgu samaksu, un atvieglot PVN administrēšanu, mazināt PVN nemaksāšanas risku, kā arī nodrošināt Parīzes protokola papildu nolīguma nosacījumu izpildi Latvijā un sakārtot PVN regulējošos normatīvos aktus attiecībā uz kārtību, kādā PVN 0% likme piemērojama degvielai, kas Latvijā piegādāta ASV vēstniecībai un tās diplomātiskajiem un konsulārajiem aģentiem.

Likuma grozījumi paredz, ka priekšnodoklis par saņemtajām precēm vai pakalpojumiem no valsts budžetā maksājamās PVN summas atskaitāms tajā taksācijas periodā, kad saņemtas preces vai pakalpojumi un saņemts PVN rēķins vai atlīdzība par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu ir samaksāta pirms preču vai pakalpojumu saņemšanas, bet ne vēlāk kā nākamajā taksācijas periodā, kas seko šim taksācijas periodam. FM norāda, ka tādējādi tik samazināts PVN deklarāciju labojumu skaits, neveidojot valsts budžetam un datu salīdzināšanai starp darījumu partneriem būtisku risku.

Iepriekš minētā norma nav attiecināma uz no citas dalībvalsts PVN maksātājiem vai trešo valstu vai trešo teritoriju PVN maksātājiem saņemtajiem pakalpojumiem, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar PVN likumu.

PVN taksācijas periods būs viens kalendāra mēnesis jaunreģistrētam PVN maksātājam, un šis PVN taksācijas periods tiek saglabāts uz sešiem kalendāra mēnešiem kopš reģistrācijas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) PVN maksātāju reģistrā. Tāpat noteikts, ka PVN taksācijas periods ir viens ceturksnis reģistrētam PVN maksātājam.

Tāpat tiks samazināts pārmaksātās nodokļa summas apmērs, kas VID jāatmaksā nodokļa maksātājam. Spēkā esošajā likumā noteikts, ka VID atmaksā pārmaksāto nodokli, kas par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem pārsniedz 1422,87 eiro. Taču jaunajā redakcijā tas noteikts 5000 eiro apmērā.

Likumprojekts paredz, ka PVN 0% likmi Ministru kabineta noteiktajā kārtībā piemēro tieši preču piegādēm un pakalpojumiem, kas iekšzemē sniegti Latvijā reģistrēta Sabiedroto spēku štāba personāla locekļiem un viņu apgādājamiem Sabiedroto spēku štāba veikalā saskaņā ar Parīzes protokola papildu nolīguma nosacījumiem un ierobežojumiem, kā arī degvielai, kas Latvijā piegādāta ASV vēstniecībai, tās diplomātiskajiem un konsulārajiem aģentiem un administratīvi tehniskajam personālam.

FM informē, ka ASV vēstniecībai un tās diplomātiskajiem un konsulārajiem aģentiem atbrīvojums no PVN tiek īstenots saskaņā ar Draudzības, tirdzniecības un konsulāro tiesību līguma starp Latviju un ASV nosacījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!